Нервността на Миков и Сидеров

Нервността на Миков и Сидеров
A A+ A++ A

Дойче Веле

Българските властници не са усвоили добре уроците по демокрация. Те не проумяха, че нападките срещу начина, по който медиите отразяват протестите, ги поставят в доста нелепо положение - смята доцент Георги Лозанов.

Законите в България забраняват на политиците да се месят в медийната сфера - тоест независимо дали медийното отразяване на протестите се харесва на политиците, или не, те нямат право да се бъркат в редакционната работа, подчертава председателят на СЕМ Георги Лозанов.

„Българските политици, особено тези от БСП, не можаха да разберат, че идването на власт не ги прави началници и на медиите. Те не проумяха, че нападките срещу начина, по който медиите отразяват протестите, ги поставят в нелепо положение“, пояснява медийният експерт. Той отбелязва и друго: че в рефлексите на властта спрямо медиите няма нищо ново - и преди протестите се е случвало Волен Сидеров да нахлува в редакции.

„А що се отнася до Михаил Миков - той е от културните хора в БСП и затова приемам внушенията му за медийното отразяване на протестите не като лично негова позиция, а като реакция на политик, заемащ висок пост в Народното събрание“, казва председателят на СЕМ.

„Непослушанието“ на медиите

Опитите на Сидеров и Миков да поучават медиите по никакъв начин не са променили отразяването на протестите, споделя наблюденията си доцент Лозанов. „Не само обществените медии, но и националните частни телевизии поставят протестите на първо място в дневния си ред и ги отразяват както с преки включвания, така и с дискусии, в които си опонират различни гледни точки.“

„В рефлексите на властта по отношение на медиите няма нищо ново“, казва Георги Лозанов. Факт е, че до момента в СЕМ не е постъпило нито едно оплакване от политическа партия за начина, по който се отразяват протестите. „Тази картина е коренно различна от ситуацията в предизборния период и в деня за размисъл, когато бяхме засипани от сигнали за некоректно поведение от страна на редица медии“, констатира председателят на СЕМ.

Заканите си имат традиции

„С гръб към властта и с лице към народа“ - тази е най-нормалната и професионална позиция и на обществените, и на частните медии, казва от своя страна публицистът Румен Леонидов по повод обидите, заканите и внушенията, които отправят към телевизиите онези политици, които са недоволни от отразяването на протестите.

„Когато българските управници губят почва под краката си, по традиция започват да винят за това медиите“, отбелязва Леонидов. Според него нервността на Миков и Сидеров се дължи на това, че медиите отразяват реакциите на хората, след като новото управление побърза да им покаже кирливите си ризи.

„Тезата, че хората са на улицата заради медиите, може да се роди само в объркани глави“, обобщава Румен Леонидов.

 

Автор: Н. Цеков; Редактор: Б. Михайлова


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"