„Ехото на планетата“: Как се оцелява в България

„Ехото на планетата“: Как се оцелява в България
Новото българско правителство разполага с времето до настъпване на студовете, за да повиши стандарта на живот, иначе в България със сигурност ще има нови протести, пише „Ехото на планетата“. Снимка: БГНЕС.
A A+ A++ A

Източник: „Ехото на планетата“, автор: Игор Броварник, превод: БТА

Новото българско правителство разполага с времето до настъпване на студовете, за да се помъчи видимо да повиши стандарта на населението.

Иначе в България със сигурност ще има нови протести.

Високият дял безработни в трудоспособна възраст е сред най-сериозните проблеми на България и решение засега не е открито.

Липсата на държавни инвестиции за подобряване на бизнес климата влошава положението.

Според официални данни, цитирани от Евростат, безработицата в България тази година стигна нов рекорд и през април бе 12,3 на сто, а сред младежта е в пъти по-висока - 28,9 процента, посочва седмичникът.

Всъщност обаче нещата стоят далеч по-зле - по неофициални данни близо 40 на сто от ненавършилите 25 години не работят, нито пък учат.

А над 60 процента от младите кадри заемат нискоквалифицирани длъжности в търговията на дребно, строителството и охраната.

Причините са в „самата структура на българската икономика и трудовия пазар, сложните регулаторни механизми, също и в недостига на големи инфраструктурни проекти, които да подпомогнат борбата с безработицата“.

България отдавна е известна като най-бедната страна от Европейския съюз. Икономиката й зависи изцяло от средствата, идващи от еврофондовете.

Много български семейства днес живеят или на кредит, или от заплата до заплата, свързвайки с труд двата края.

Българите обаче разчитат, че ще се развиват икономическите връзки с Русия.

В страната отново се възражда интересът към руския език, изучаван в момента от близо 200 хиляди души и втори най-популярен след английския.

В момента тече задължителната обществена дискусия за газопровода „Южен поток“ - важен европейски проект на руския „Газпром“.

Безработните от 39-те български области, през които ще мине тръбата, се надяват да получат работа в рамките на проекта.

Според прогнози в строежа ще участват към 2000 българи.

Може да бъде подновен и друг голям проект - изграждането на атомната централа „Белене“.

Точно такова бе предизборното обещание на българските социалисти, защото новата АЕЦ ще даде на България 10 хиляди работни места по време на изграждането й и към 50 хиляди в рамките на целия инфраструктурен проект.

За днешна България този аргумент може да е решаващ.

#България #АЕЦ "Белене" #Евростат #Европейския съюз #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"