АФП: След месеци криза България има ново правителството

АФП: След месеци криза България има ново правителството
В речта си пред депутатите Орешарски изрази решимост да се заеме с проблемите на малцинствата, в това число ромите, които представляват 9% от населението, пише АФП.
A A+ A++ A

От днес България има ново правителство, след като парламентът утвърди безпартийния икономист Пламен Орешарски, който обеща да се бори с бедността и с "разпадането на обществото" в страната членка на Евросъюза.

53-годишният технократ беше одобрен с гласовете на 120 депутати от БСП и ДПС. 97-те депутати от партия ГЕРБ гласуваха против. Представителите на ултранационалистическата и ксенофобска партия Атака не участваха в гласуването.

В днешното заседание участваха 217 от общо 240 депутати. Вотът в парламента слага край на политическата безизходица, в която най-бедната държава в ЕС се оказа след изборите на 12 май, от които не бе излъчен ясен победител. Пред новия правителствен ръководител е очертава титанична задача, защото кабинетът трябва да работи за възстановяването на доверието на българите към техните институции и за подобряването на жизнения им стандарт.

В речта си пред депутатите Орешарски изрази решимост да се заеме с проблемите на малцинствата, в това число ромите, които представляват 9% от населението. През миналата зима десетки хиляди българи протестираха в цялата страна срещу експлозивното поскъпване на тока, а след това и срещу повсеместната бедност и корупцията в страната.

Шестима души се самозапалиха, което беше безпрецедентно събитие за България. Под натиска на улицата премиерът консерватор Бойко Борисов подаде оставка на 20 февруари и на 12 май бяха произведени предсрочни парламентарни избори. Неговата консервативна партия спечели най-много гласове, но бившият охранител отказа да сформира правителство, защото никоя от останалите три партии не искаше да се коалира с него.

Орешарски заяви, че иска да "консолидира демокрацията, да насърчи бизнеса, да възстанови солидарността и социалната справедливост". Той обеща да подобри бизнес климата с оглед привличането на инвестиции и създаването на работни места, без да даде повече подробности. В същото време той възнамерява да запази режима на строги икономии, датиращ от 1997 г. Този режим наистина позволява на страната да запази стабилността на своите публични финанси, но с цената на много нисък жизнен стандарт.

Средната заплата е под 400 евро. Правителството на Орешарски, което също днес беше одобрено от парламента, е съставено от експерти и политици, близки до Социалистическата партия и партията на турското малцинство ДПС, малко позната или изобщо непозната за широката общественост. Освен това кабинетът е подмладен.

Номинирането на Зинаида Златанова, бивш представител на Европейската комисия в София, за поста вицепремиер и министър на правосъдието илюстрира усилието да се вземат под внимание критиките на Брюксел за неефикасността на българското правосъдие пред лицето на корупцията.

Златанова ще наблюдава и усвояването на европейските фондове, както и външните работи. Министерството на финансите е поверено на 36-годишния макроикономист Петър Чобанов. Министерството на икономиката и енергетиката ще бъде ръководено от 37-годишния Драгомир Стойнев, който е завършил икономика в Сорбоната, а след това и Националното училище по администрация в Париж.

Без открито да поддържа правителството, ултранационалистическата Атака пое ангажимент да подкрепя мерките срещу бедността и корупцията. Лидерът на партията Волен Сидеров обаче днес заплаши да свали правителството, ако то работи против интересите на българите. Новото правителство се опира на крехки основи и политолозите му предвещават живот между 6 и 12 месеца.

А някои дори се опасяват от подновяване на социалните протести, ако то се провали в опита да предприеме бързи мерки срещу бедността.

 

АФП, по БГНЕС

#Орешарски #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"