АФП: Орешарски оповести правителството на България

АФП: Орешарски оповести правителството на България
A A+ A++ A

Източник: АФП, Превод: БГНЕС

Номинираният за министър-председател на България Пламен Орешарски съобщи, че е сформирал правителство от експерти и политици главно от левицата, което ще има тежката задача да помогне на страната членка на ЕС да изплува от хроничната бедност.

Бившият министър на финансите (2005-2009) и безпартиен в правителството на социалистите 53-годишен Орешарски беше натоварен в четвъртък от президента Росен Плевнелиев да състави кабинет с мандата на социалистите от БСП. Кандидат премиерът трябва да представи утре на президента списъка на министрите, след което той трябва да бъде утвърден от парламента в сряда.

Бившият премиер Бойко Борисов, който подаде оставка през февруари под натиска на народните демонстрации срещу бедността и корупцията, върна мандата за съставяне на кабинет макар, че неговата партия ГЕРБ спечели най-много места в парламента на предсрочните избори на 12 май.

Орешарски пое ангажимент да предприеме социални мерки като помощи за най-бедните или увеличаване на семейните добавки, както и да създаде благоприятен климат за инвестициите чрез орязването на бюрокрацията. Същевременно той възнамерява да запази режима на строги икономии, които са в сила от 1997 г. и позволяват на най-бедната страна в ЕС да има стабилни финанси, но с цената на много ниско жизнено равнище.

Сред главните личности в неговото правителство фигурира бившата представителка на Европейската комисия в България Зинаида Златанова, която става министър на правосъдието. В качеството си на вицепремиер тя ще наблюдава и разпределянето на европейските фондове. Евродепутатът социалист Кристиан Вигенин става външен министър. Макроикономистът Петър Чобанов поема финансите. Министерството на икономиката и енергетиката е поверено на Драгомир Стойнев, завършил Националното училище по администрация в Париж.

Правителството ще бъде подкрепено от БСП и партията ДПС на турското малцинство, които имат заедно 120 от общо 240 депутатски места. Със своите 97 депутати ГЕРБ ще бъде в опозиция. Без да поддържа отрито бъдещото правителство, крайната националистическа партия Атака пое ангажимент да подкрепи мерките срещу бедността и корупцията. За да бъде утвърдено, правителството трябва да получи мнозинство в парламента, Аналитиците очакват депутатите от Атака да се въздържат или да не присъстват при гласуването.

#Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »