Христина Христова: Изненадите на вота ще дойдат от малките партии

Христина Христова: Изненадите на вота ще дойдат от малките партии
Христина Христова. Снимка: БГНЕС.
A A+ A++ A

Христина Христова е председател на НДСВ. Заедно с Корман Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), тя е съпредседател на предизборна коалиция "Център - свобода и достойнство".

Г-жо Христова, темата за подслушванията зае центъра на публичното говорене седмици преди изборите. Някои твърдят, че това е целенасочена кампания за неправомерно дискредитиране на ГЕРБ. Как тълкувате Вие този феномен и как оценявате реакциите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов?

Политически реакции на Борисов и Цветанов всъщност няма. Има една изкуствено построена защита – "ама той се кълне в децата и аз му вярвам", и толкоз. Не може, когато прокуратурата казва, че ексвътрешният министър може да бъде подведен под отговорност за подслушванията, същият бивш вътрешен министър да се вкопчи в кандидат-депутатския си имунитет и да се прави, че дъжд вали. За такъв скандал, в която и е да нормална страна, дори и да не е европейска, той отдавна щеше да е вън от листите, от партията и от политиката.

Сега обаче ГЕРБ ще обере негативите от болните амбиции на своя председател и на изборите резултатът ще бъде далеч по-нисък, отколкото е рейтингът им сега. Не вярвам кампанията да е целенасочена за дискредитиране на ГЕРБ. Ако е така, то значи кампанията се води от прокуратурата. Някой може ли да го допусне въобще? Аз - не. Но хората казват: където има дим, има и огън. Институциите трябва да стигнат поне този път до истината, да не заметат нещата отново.

Около целия скандал с подслушванията обаче има и нещо позитивно. Сега имаме шанса да изчистим системата и държавата от ченгеджийския подход и злоупотребата с власт.

Основен акцент в предизборната платформа на Коалиция "Център – свобода и достойнство" е растежът на българската икономика. Какви конкретни политики бихте реализирали в тази посока?

Растежът на икономиката у нас винаги е свързан с инвестициите – външни и вътрешни. Затова един от сигурните пътища е да се отворят отново вратите за инвеститорите. Ще кажете, че ние и сега сме с най-ниски данъци и работни заплати, но няма инвестиции. Да, няма инвестиции, защото парите обичат сигурност и спокойствие. А сигурността и спокойствието идват от стабилно правителство, което не мени мнението си по 5 пъти на ден, не прави лобистки закони, не краде, не е корумпирано и има нетърпимост към контрабандата. С една дума – правителство, което обича и дава път на честната конкурентност, прави бизнесклимата устойчив и приятелски за всички, а не само за своите. ГЕРБ не се държеше така и прогони и малкото желаещи и можещи да инвестират.

Но има и още едно условие – ако съдът не работи, инвеститорът пак бяга. Така че и съдебната система трябва сериозно да се обнови. Накратко: ние няма да вдигаме никакви данъци, няма да вдигаме осигуровки, ще направим държавата равнопоставена с фирмите и гражданите и тя като тях да си плаща лихвите, ако има закъснели плащания. Относно свободата на съда – избор на ВСС от магистратите, за да няма партийни влияния чрез квоти. Не на последно място, ще вземем спешни мерки монополите да бъдат под строг контрол.

Впечатление прави също така поставянето на приоритет върху българското образование. Трябва ли според Вас да се увеличи държавният разход за образование или смятате, че то може да бъде подпомогнато по друг начин?

И НДСВ, и НПСД сме твърдо решени, че в управлението на държавата образованието трябва да бъде приоритет на приоритетите, което за нас значи – обмислена реформа на всички форми на образование, внимателно и прецизно отношение към учебниците. Още по-внимателна политика за връщане достойнството на професията учител. И не на последно място – дългосрочно осигуряване на добро финансиране на сектора от бюджета според европейските норми, които са между 5 и 6% от БВП.

Сега за образованието отиват нищожните 3,4%. Няма да оставяме финансовия министър да разпределя бюджетните средства преди да се отделят необходимите за образование и на второ място за здравеопазване. Решени сме на това, защото бедността у нас се дължи не само на лошия бизнес климат, а и на слабото или неадекватно образование. Където има образовани и квалифицирани хора – има инвестиции. Това е третият начин да се привлекат инвестиции и да се разкрият работни места.

Не смятате ли, че някаква форма на прогресивно данъчно облагане би допринесла за възстановяване на социалната справедливост в България? Беше ли успех въвеждането на плосък данък от предпоследния кабинет (за което важен принос имаше НДСВ), като отчетем спада на чуждестранните инвестиции през последните няколко години?

Да, НДСВ беше причината да се въведе плоският данък и това беше най-успешната политика не само на Тройната коалиция, но и на ГЕРБ, които не го пипнаха. Постъпленията рязко се покачиха. Кризата обаче толкова се задълбочи и растежът на икономиката толкова се отдалечи, че, въпреки че в НДСВ сме твърди поддръжници на плоския данък, заедно с партньорите от НПСД решихме, че е уместно да въведем семейното подоходно облагане. С ясното съзнание, че трябва да водим политика в подкрепа на семейството и децата. Компенсациите в бюджета ще дойдат като спрем каналите на контрабандата, в които потъват само от акциза на цигари по 2 млрд. лв всяка година. За България обаче няма бъдеще без деца и затова сме готови за семейно подоходно облагане.

На представянето на коалицията казахте, че сте се опитaли да постигнете по-широко обединение в център-дясно. Според Вас защо това не се получи? Предвид голямата фрагментация, нямаше ли всички да имат полза от подобно обединение?

Ние и сега сме убедени, че широко дясно-центристко управление може да изведе страната от мизерията и кризата по-безболезнено от каквото и да е друго управление. Всички щяха да спечелят от такова предизборно обединение. Вярвайте ми, цяла година от НДСВ работехме за това, на в край на краищата само партията на г-н Касим Дал оцени реалните възможности на една таква коалиция. Съжаляваме, разбира се, че СДС не се присъединиха, както и други, но щом са решили да умират един по един, не можем да им попречим. Ние от НДСВ и от НПСД не съжаляваме за предизборното си обединение на основата на общи ценности и цели.

А вече имаме и добри прогнози, защото само преди дни две различни агенции излязоха с данни, че коалицията на НДСВ и НПСД влиза в следващия парламент.

Корман Исмаилов, който заедно с Вас съпредседателства коалиция "Център – свобода и достойнство", беше приет на 19 април от турския премиер Реджеп Таййип Ердоган. Как оценявате ролята на България в новата външна политика на Република Турция?

По-скоро трябва да обърнете въпроса – оценявам, че българската външна политика не може да не е насочена към добросъседство и икономическо сътрудничество с такава гигантска държава-съсед като Турция. Добрите отношения само ще подпомогнат страната ни. А и ние традиционно сме имали такива. Много се радвам, че младият ми колега г-н Исмаилов е бил приет от политик от ранга на турския премиер Ердоган.

Според Вас трудно ли ще се сформира следващото българско правителство?

Всичко зависи от избирателите. Ще видим каква конфигурация от партии ще участва в следващия парламент и тогава ще коментираме. Истината, такава каквато ми изглежда в момента е, че малките партии ще решат изхода за следващото управление. И въобще, изненадите ще дойдат от малките, не от големите парии. Впрочем точно те могат да изиграят стабилизираща роля оттук нататък.

Някои социологически проучвания подсказват, че е възможно ГЕРБ да получи отново близо 50% от народните представители. Какво би означавало за България второ правителство на ГЕРБ?

Силно се съмняваме, че е възможно следващо самостоятелно управление на ГЕРБ. А ако то е коалиционно, тогава зависи с кого е коалицията.

Какво е за Вас посланието на думата "достойнство"?

Достойнството е съкровено чувство на всеки човек, то е характеристика на отношението на обществото към индивида и обратно. В момента обаче достойнството на човек е принизено в такава степен, че да бъде зависимо от материалното, от невъзможността да поддържаш едно и също качество на живот. Това е много тъжно и трябва да се промени. Човек трябва да е свободен и достоен, да се чувства така в своята страна и да се гордее с нея.

#НПСД #НДСВ #Касим Дал #Корман Исмаилов #Христина Христова #избори #избори интервю

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »