Емил Кабаиванов: Изборите често са били решавани от службите, а не от народа

Емил Кабаиванов: Изборите често са били решавани от службите, а не от народа
Д-р Емил Кабаиванов Снимка: СДС
A A+ A++ A

Д-р Кабаиванов, в края на миналата година прогнозирахте, че СДС ще влезе в парламента с повече депутати от разпадналата се Синя коалиция. Последните проучвания обаче показват, че и СДС, и ДСБ няма да прескочат четирипроцентовата бариера. Какви са вашите лични прогнози към днешна дата?

Заставам зад своите думи и определено мога да кажа, че българските избиратели ще покажат мястото на всяка партия в следващото Народно събрание. Моята увереност не е на база скъпоструващите платени социологически изследвания, а на реалния контакт с хората в страната – те са факторът, от който зависи както българската икономика, така и политическата система. Народът е суверен. Виждам, че всички искаме промяна и тя трябва да започне не с рестарт, а на чисто.

Смятате ли, че с привличането на няколко десни партии коалицията СДС ще съумее да спечели доверието на избирателите?

Ние сме се събрали съмишленици, не сме привличали формации, за да преминем 4-процентната бариера. В Съюза на демократичните сили сме основателите на широката формация, която изведе страната от две национални кризи. Каузата на всички нас, демократи и земеделци, е да сложим край на договорките в политиката. Да спрем пипалата на монополите, които задушават бизнеса  и хората. Монополите не са само в енергетиката, те са във всички сфери - здравеопазване, земеделие, европейски фондове и субсидии, навсякъде, дори в политиката има монополисти. За нас е важно да застанем с истинското си лице пред избирателите и те да направят своя избор.

Вие самият се отказахте да се кандидатирате за депутат. Защо?

Както знаете, аз съм мажоритарно избран за кмет на община Карлово, където спечелих доверието на моите избиратели преди година и половина. Не мога да си позволя да излъжа доверието, което ми е гласувано. Има доста работа в общината, която трябва да бъде свършена именно от мен, защото аз съм започнал тези дела и трябва да ги завърша. Ако мога да цитирам в навечерието на светлия празник Божия син, „По делата им ще ги познаете”.
Още с избора ми за председател на Съюза на демократичните сили, аз обявих, че ще продължа работата си в Карлово и няма да се кандидатирам за депутат. Не мисля, че е било изненада за някого това мое решение.

Какви са приоритетите на коалицията в предизборната кампания?

Основата, на която стъпваме в тази предизборна кампания, е да върнем доверието на хората в държавността и решенията на държавните институции. Това може да стане само с честност в политиката, която провеждаме. Наслушахме се на празни обещания и откровени лъжи от лидерите на прехода, които се опитват за пореден път да запазят мястото си в поредното Народно събрание. Съюзът на демократичните сили се бори срещу договарянето на всички нива в държавата. Пет парламентарно представени партии станахме жертва на едно решение на Централната избирателна комисия, което само показва, че не можем да разчитаме на провеждането на честни избори. Нека хората сами си направят изводите и да гласуват информирано и рационално на 12 май.  

Какви проблеми споделят хората, с които се срещате в страната?

Всички сме жертви на корупцията, която е от най-дребния чиновник до висшите нива на администрацията. Държавата, вместо да помага, е обърнала гръб на малкия и средния бизнес. Другите проблеми са свързани с картелите и монополите в здравната каса, здравеопазването, липсата на нови работни места. Мисля, че преминахме на едно друго ниво. Хората не искат да им дадеш пари на готово, а искат да имат работа, с която да изкарват прехраната си, искат да имат перспектива.  Това е индикатор и за нас политиците. Време е да се хванем на работа, за да изведем държавата от множеството кризи, в които е сега.

Кои са най-важните от тези проблеми и как СДС предлага да бъдат решени?

Всички проблеми са важни, защото засягат всички български граждани. Ние сме предложили комплексни решения, които смятаме, че ще доведат до желания резултат. Но на първо място трябва да се отървем от олигарсите в политиката.  

Прогнозите за изхода от изборите на 12 май звучат все по-неясни – доскоро ГЕРБ изглеждаше сигурен победител, но подкрепата за БСП расте. Вашата прогноза?

Тук ще покаже суверенът. Както е казал Апостола, „Всекиму според заслугите”. Остават десет дни до края на кампанията, която привидно е вяла, но е гарнирана със стари обещания и остарели похвати. Досега изборите в новата ни история прекалено често са били решавани от службите, а не от народа. Тези избори са на живот и смърт за олигархията и политиците на прехода. Вярвам, че българските избиратели ще изберат по-доброто бъдеще на България, а не по-малкото зло, както го принуждават всеки път да направи. 

Каква ще е стратегията на СДС при вариант с победител ГЕРБ и при вариант с победител БСП?

Съюзът на демократичните сили ще бъде гарант за дясно управление в следващия парламент. Ако все пак България избере различна посока от дясното, то тогава ние ще сме ясно дефинираната опозиция в дясно. 

Ако СДС влезе в изпълнителната власт след изборите, кои са първите три неща, за които ще настоявате?

На първо място да се пристъпи към разплащане на държавата с общините и с бизнеса, за да може да бъдат платени задължените заплати на работниците. Трябва да не се допускат в управлението – на всички нива, хора на ръководни постове, които са участвали в корупционни схеми. Защото е доказано, че когато времената са трудни, трябва да се започне на чисто.

#политика #БСП #ГЕРБ #избори #СДС #Емил Кабаиванов #избори интервю #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"