Иван Костов: Очаквам ГЕРБ да злоупотреби много тежко на изборите

Иван Костов: Очаквам ГЕРБ да злоупотреби много тежко на изборите
Ще изглеждаме глупаво, ако вярваме, че на изборите ще мине без манипулации, казва лидерът на ДСБ Иван Костов. Снимка: ДСБ
A A+ A++ A

Г-н Костов, Каква е прогнозата Ви за представянето на десните партии на изборите?

Няма десни партии в България, освен ДСБ и Български демократически форум. Останалите престанаха да са десни, когато направиха непозволен ляв завой. Това личи и от кампаниите, и от програмите им. Те не са чули предупрежденията на Маргарет Тачър, че по време на криза има два пътя – десен и грешен. Затова левият завой по време на криза е грешният път. Няма никакво значение какви плакати са си сложили – червени, сини или кафяви. Казвам кафяви, защото вече виждам и такива в стил „Гьобелс“.

Погледнете програмите и ще видите грешния ляв завой. Аз социолози отказвам да коментирам, защото, колкото пъти съм ги коментирал, толкова пъти са настръхвали срещу нас. Повечето агенции изпълняват политически поръчки.

Доколко са реални обещанията на политическите партии за увеличаване на доходите и намаляването на данъците след изборите?

По време на кампанията всички партии завиха наляво, това се изразява в даване на обещания. Истината е, че хората могат да изведат страната от кризата, а не политиците. Това е нашата политическа философия. Затова ние не даваме обещания, а предлагаме конкретни решения на проблемите. По-важно е да знаем как да решим проблема. Ние не казваме: „Ще ви дадем 1000 лева заплата“, защото не сме сигурни, че това може да се случи.

Какви са конкретните мерки за създаване на нови работни места в краткосрочен план?

Ние оповестихме 54 конкретни стъпки в сферата на доходите и справяне с безработицата. Те са базирани на сериозен анализ, съобразен с актуалната ситуация на пазара. Досега никой не го е оспорил.

Три са основните пречки, които свиват пазара и лишават хората от работа. Единият фактор е свързан с нелоялната конкуренция, която се изразява в злоупотреба с властта, контрабанден внос и сива икономика. За да бъде отстранен този фактор, трябва да има много силна държава. Ние посочваме конкретните мерки.

Втората пречка е обстоятелството, че централната власт се държи като комунистическа или като възръснала властваща администрация от миналото. Тя работи по такъв начин, който не позволява да се прави бизнес нормално. Всичко, целият механизъм е присвоен от политиците и администрацията през обществени поръчки.

Насрочват конкурси, натоварват бизнеса и работодателите със задължителни такси, вноски, санкции.

Друг аспект е насочването и манипулирането на европейските фондове. Европейските пари се насочват към шепа арендатори, а не към фермерите, които работят интензивно.

На трето място е, че държавата успя да прибере част от парите по време на кризата. Това са 5 млрд. лева. Ние предлагаме на държавата да върне малка част от тях. Това ще свърши добра работа, защото ще облекчи и бизнеса, и хората.

Сред предвидените мерки са намаляване на данъка на едноличните търговци от 15 на 10%. Трябва да бъде направено преразпределение на тежестта от налозите и облекчения за социално най-уязвимите. Единственият начин веднага да се даде облекчение на хората с най- ниски доходи е облекчено данъчно облагане за тях.

Това, разбира се, не е достатъчно да създаде перспектива на България. Трябва да се възстанови инвестиционната активност. Работните места зависят и от свиването на кредита, което съпътства свиването на пазара. Трябва да бъдат привлечени инвеститори и да се даде възможност на малките фирми да получават преференциално кредитиране, особено онези, които искат да внедрят модерни технологии за производство.

България трябва да има важни стратегически инвестиционни проекти. Не такива от типа „Големия шлем“ на Първанов, който обслужваше чужди интереси. Ние предлагаме три направления за търсене на инвеститори.

Това е проектът за свързване на пристанище „Варна Запад“ с транспортна ос до Дунав и използване на дунавския коридор. Той ще докара на България голяма икономическа активност.

Вторият проект, който бе започнат навремето и изоставен – Кулата-София-Видин. Там трябваше да има високоскоростен път или магистрала. Това щеше да реши проблема на най- бедния район в България.

Третият проект е за успешно използване на водите в България. Ние го предложихме още преди години, но не бе приет. Времето показа, че има голям потенциал в това предложение.

А образованието не е ли начин за борба с безработицата?

Да, то е другият начин за активна борба с безработицата. Да изградим квалифицирани, конкурентоспособни кадри, които да са търсени на пазара. Не е нужно всички българи да имат много високо образование, в ЕС има място за всеки.

Важното е всеки да има професия или занаят, да има развити някакви умения. Затова ни е нужна практическа квалификация. Като обикалям страната, хората се оплакват, че им предлагат неразбираема теория вместо реални практически умения. Например как да отглеждат растения.

Трябва да се акцентира и върху качеството на средното образование. То трябва да стане конкурентоспособно, за да не ходят децата ни да учат в чужбина. Защото от това страда цялата система.

Бихте ли се коалирали с ГЕРБ, ако Бойко Борисов не е премиер?

В случая водещото е дали има антикризисни мерки и дали някой дава гаранции, че ще бъдат реализирани нашите политики. Ако нямаме гаранции и доверие, че тези неща ще бъдат изпълнени, няма значение как се казва партията.

Вярвате ли, че изборите ще бъдат честни?

Изборите до момента са нечестни. Председателят на нашия щаб Веселин Методиев изпрати писмо на финансовия министър, че шефът на НАП Красимир Стефанов, който е и кандидат-депутат, агитира в Хасковския район.

Кой бизнесмен ще откаже среща с шефа НАП? Това е непозволен натиск върху данъкоплатеца. Това е и пример за нечестна кампания. За изборите ще вземем мерки. Очакваме ГЕРБ да злоупотреби много тежко.

Щом има дело за подслушване на политици, как да очакваме честни избори? Ще изглеждаме глупаво, ако вярваме, че ще мине без манипулации.

Защо не успя обединението на сините?

СДС отказаха да се обединим, защото не успяха да се изправят срещу ГЕРБ, а „Единство“ не искат да ходят на избори. Ако искат да се коалират с нас, ще чакат до 12 май. Оказа се, че има много хора, които не могат да защитят каузата на десницата. Те разбраха, че няма лесни решения. Видяха, че няма да се оправим за 800 дни, нито пък ще ни помогне твърдата ръка на Борисов.

Борисов уж беше десен, а какво се получи. Аз вярвам в себе си и че трябва да има идеология.

Кой би бил най-лошият вариант след вота?

Няма много добри варианти за след изборите. Най-добрият е да се приложат антикризисните мерки.

Специализираната прокуратура разпитва лидера на БСП Сергей Станишев, изслушан бе и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Този скандал ще се отрази ли на кампанията и крайния резултат от изборите?

Този скандал не засяга хората. Той няма да промени позицията на този, които е решил да гласува или да не гласува за ГЕРБ. Проблемите на хората са работата и доходите. Непрекъснато се срещам с хора и на тези срещи никой не повдига тези въпроси. Това е сериозен проблем, но той засяга високите етажи от политическата система и по никакъв начин не докосва проблемите на хората.

Сигналът беше, че са подслушвани не само политици, но и бизнесмени. Което означава, че може да се злоупотреби с тази информация и подслушването може да се превърне в оръжие за рекет.

Но хората казват: „Ние си знаем“ . Това е ужасно нередно, защото означава, че сме приели рекета и автоцензурата.

#избори интервю #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »