Благой Рагин: Съживяване на селското стопанство и отваряне на източните пазари са спасението на България

Благой Рагин: Съживяване на селското стопанство и отваряне на източните пазари са спасението на България
Благой Рагин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Благой Рагин e председател е на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България. Занимава се с ресторантьорство от 25 години и е основател на първото сдружение на частните хотелиери у нас през 1988 г.

Г-н Рагин, доволен ли сте от предизборните обещания на партиите за ресторантьорския и хотелиерския бранш?

Изборите са затова, за да има пазарлък. Ако някоя партия помогне на моите колеги, ще бъде добре дошло.

Ресторантьорите и хотелиерите сме заявили, че искаме облекчаване на визовия режим с Русия, Турция и Украйна. Това може да стане чрез издаването на 5-годишни многократни визи.

Предлагам наша делегация да отиде до Брюксел и да се срещне с еврокомисаря, които отговаря за това, и да постави облекчаването на визовия режим като проблем. Защото за нас това е антикризисна мярка.

За съжаление, 80% от храната, които даваме на нашите гости е вносна, пък и ние я консумираме.

Нашите субсиидии са с пъти по-ниски от европейските. Сега, ако не ни отворят източните пазари, скоро ще станем като гърците. Да попитаме Брюксел и Барозу, дали искат още една Гърция или ще отворят източните пазари.

Турция, Украйна и Русия за 300- милионен пазар и очакваме по 20% на година ръст. В тези трудни и бедни години това ще бъде глътка въздух не само за България, но и за Европейския съюз.

Какви са най-успешните мерки за съживяване на дребния и среден бизнес, защото това пряко засяга туристическия?

Първата и най-спешна мярка е съживяването на селското стопанство. След като това се случи, вече можем да надграждаме с иновации, технологии и привличане на чужди инвестиции.

Но крайно време е всички в България да осъзнаем, че селското стопанство е най-големият ни коз.

Ние притежаваме най-плодорната земя в ЕС, най-много билки в тревата, най-вкусното месо произвеждаме, най-вкусния кашкавал... Ние трябва да ги наложим като марка и държавата да помага за експорта на тези стоки в трети страни.

Ако това стане бързо и успешно, ще е добре свършена работа. За 5 години можем да възстановим селското стопанство и след това да го надграждаме.

Нашите села умират. Нека да има дебат искаме ли в България да има селско стопанство или не? Дерутатите да кажат това може ли да се случи или искат всички да станем безработни.

Как ще коментирате обещанието на лидера на БСП Сергей Станишев, че партията му е склонна да отмени тоталната забрана за тютюнопушене в заведенията?

Това е много разумен ход, според мен и моите колеги. Измъчихме се всички – хората, производителите и бизнесмените с тази забрана. Българското население все още не е узряло за тотална забрана на тютюнопушенето.

Затова най-добрият вариант е в ресторантите да бъдат обособени отделни зали – за пушачи и непушачи.

Не само БСП, но другите политически сили трябва да се съобразят с това, за да има консeнсус.

#избори интервю #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »