„Алфа Рисърч“: 22,5% за ГЕРБ, 16,9% за БСП

„Алфа Рисърч“: 22,5% за ГЕРБ, 16,9% за БСП
Подкрепата за ГЕРБ се е увеличила спрямо март, когато е била 21,9%, а тази за БСП бележи лек спад от 0,5% за последния месец, показва изследването на „Алфа Рисърч“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Агенция „Алфа Рисърч“ предвижда разлика от 5,6% между двете водещи политически сили в страната - ГЕРБ и БСП, в последното си социологическо проучване, което дава на ГЕРБ 22,5% подкрепа и 16,9% на БСП. Подкрепата за ГЕРБ се е увеличила спрямо март, когато е била 21,9%, а тази за БСП бележи лек спад от 0,5% за последния месец.

Проучването е по поръчка на в. „Дневник“ и е реализирано в периода 10-14 април 2013 г. сред представителна за пълнолетното население извадка, стратифицирана по тип населено място. В допитването участват 1030 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота въз основа на признаците пол, възраст и образование.
Анкетирането е приключило преди оповестяване на доклада на прокуратурата за нерегламентираното използване на СРС от МВР и не отразява евентуалното влияние, което този скандал ще окаже в хода на кампанията.

Ръстът на доскорошните управляващи се дължи основно на мобилизацията на техните симпатизанти в столицата и по-големите градове, управлявани от кметове на ГЕРБ.

Най-силните места за ГЕРБ са София, Пловдив, Бургас и Стара Загора, където партията постига и най-добри резултати.

В по-бедните региони и слабо населените места обаче популярността на ГЕРБ спада, показват резултатите от проучването.

Гражданските протести са довели до разпиляване, вместо консолидиране, на протестния вот, което е основната причина за по-слабите позиции, с които влизат в предизборната надпревара основните съперници на ГЕРБ.

БСП е започнала кампанията с известна демотивация сред своите привърженици и моментна неспособност да привлече по-широка електорална периферия, сочи проучването.

Отказът на лидера Сергей Станишев да поеме премиерския пост, както и новите лица в листите се възприемат противоречиво от традиционните избиратели на левицата.

Според изследването партията запазва по-устойчиви позиции в слабо населените места, но отстъпва в най-големите градове, където са концентрирани и най-голям брой избиратели.

При „Атака“, след бурния подем по време на протестите, който почти утрои подкрепата й, се наблюдава известно забавяне на процеса, като в момента партията събира 4,9% от гласовете, без да увеличава електоралната си тежест.

Националистическият вот се разлива и към други формации – 1,3% за НФСБ, 1% за ВМРО-БНД, 0,7% за ГОРДа България.

Другите партии, с които представители на протестиращите участват в изборите, събират между 0,3% и 1% привърженици.

Проблемите около съставянето на листите на Движение „България на гражданите“ и напускането на местни организации, както и слабата обща консолидация на неговите симпатизанти се отразяват отрицателно и върху позициите на партията, която губи около процент подкрепа за месец - в началото на април за нея биха гласували около 2.9% от общия брой избиратели.

Незасегнати от динамиката в нагласите за момента са партиите с най-твърди ядра от симпатизанти. ДПС има традиционните си 4.8% последователи, но с висока готовност да гласуват.

Поради силно мотивираните си последователи подкрепата за ДСБ се запазва непроменена (1.8%) след скандала около несъстоялото се обединение със „Синьо единство“.

#БСП #ГЕРБ #избори #избори социологическо проучване #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »