Страната "Х" с партии "Y" има нужда от Smart управление

Страната "Х" с партии "Y" има нужда от Smart управление
A A+ A++ A

Статията е публикувана в рубриката "Без филтър" на агенция БГНЕС

 

Някой да вижда разлика в предизборните послания на която и да е партия? И с мощна лупа да се въоръжите, специални анализатори да си наемете, пак няма да можете да откриете драматични разлики, които да натежат в полза на една или друга програма.

Знам, че сега поне десетина партийни лидери ще скочат и с театрални жестове ще започнат да изброяват на пръстите и на двете си ръце колко и какви разлики има в техните платформи и как само те могат да изведат България от кризата.

 В тези монолози ще има само една истина – България е в криза.

И най-красивата програма, ако не се прилага, ще си остане само програма и България пак ще си е в криза. За всичките тези 23 години на практика в страната ни бяха направени неща, които гарантираха необратимостта на прехода, или както полякът Лешек Балцерович обичаше да казва, "най-важното е да изгорим мостовете".

Едно от тези неща обаче през последните години беше издигнато в култ и колкото и да съм убеден, че е абсолютно непазарно, последните години на популистко управление и обещания "на едро" ме убеждават, че то е единственото, което продължава да държи българската "връвчица" да не се скъса – валутният борд. И за първокурсника – студент по икономика, е ясно, че ако в България нямаше валутен борд, сега едно евро щеше да се разменя срещу двайсетина лева и поне няколко банки щяха, меко казано, да бъдат в доста деликатно положение.

Това е всъщност и причината всички политически партии да са толкова обединени в програмите си, защото единствената (пак ще го кажа – непазарна) икономическа мярка, която осигурява стабилността, прави икономическите им послания почти еднакви. И ако тук-там се чуват рехави гласове с разлики на тази тема, то това със сигурност е единствената причина да бъдат отчайващо оригинални, без никакви шансове обаче да бъдат избрани. Въпрекиq че сега наистина могат да се чуят всякакви гласове – от призиви за минимална заплата от 1000 лева (съвсем достижима цел при добро управление) до премахване на валутния борд, смяна на конституцията и забрана на политическите партии.

Или изборите започнаха да приличат на февруарските митинги, само че в сутрешните блокове на всички възможни национални и местни телевизионни канали. И всички, ама всички, обещават едно и също - борба с корупцията, ефективна съдебна система, по-високи заплати, силен малък и среден бизнес... Дори основните партии толкова много се притесниха от липсата на време, че започнаха да си формулират целите с "първо... второ... трето...". И като пренебрегнем подробността, че понякога редът е разбъркан, пак виждаме еднакви послания и еднакви обещания. Без никой да казва как, наистина как и кога те ще бъдат изпълнени.

За дни изникнаха партии, за които никой и не беше предполагал, че могат да се появят... За секунди се появиха други партии, носещи екстравагантни имена с още по-екстравагантни лидери и неясни идеи. И всички те влизат в яростна словесна или лозунгаджийска битка помежду си, вярвайки, че с купешки фрази ще могат да спечелят избиратели. Истината обаче е, че все още за Европа, да не говорим за останалата част на света, България продължава да си бъде страна "Х" – непозната, странна, неясна и неразбрана... Защо? Това е дълга тема, който произлиза именно от тези 23 толкова неясни, трудни и незабравими години на преход.

С наистина "Y" брой партии и "Z" послания, лидери и идеи страната ни сега със сигурност е още по-неразбрана, още по-неясна и още по-колеблива и за политици, и за инвеститори. 

Колкото и да се люшкат на "леви" и "десни", в крайна сметка целите на практика са едни – в държавата ни да има ред, да няма корупция и малкият и средният бизнес да могат да дишат спокойно и да печелят все по-добре. Никой не смее и да предложи премахване на валутния борд или пък промяна в данъците – между другото все още най-ниски в Европа.

И затова към всичките тези неизвестни, който и да управлява България, трябва да се добави една-единствена важна дума – Smart (умен, прагматичен, мъдър). Между лявото и дясното, между либерализма и консерватизма, между реалните и налудничавите идеи на България сега й трябва само един лидер, само една партия – Smart. 

Убеден съм, че някъде тук ги има.

#Максим Бехар #избори #избори коментар #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »