Красимир Каракачанов: Цветанов да бъде подведен под отговорност за подслушванията

Красимир Каракачанов: Цветанов да бъде подведен под отговорност за подслушванията
Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Г-н Каракачанов, как ще коментирате скандала с подслушванията и днешната пресконференция на прокуратурата, където бе съобщено, че срещу трима директори от МВР е образувано наказателно производство?

Това е колосален скандал. Публична тайна е, че по времето на вътрешния министър Цветан Цветанов са подслушвани най-различни хора, предимно политически конкуренти. Всякакви опити сега да се замазват нещата, че разни служители самоволно са подслушвали и изтривали информация, е изключително несериозно. Обикновенният служител в МВР няма никакъв личен мотив да послушва политици.

Отговорността за този скандал е лично на министъра Цветан Цветанов. И най-вече на Бойко Борисов, защото е бил министър-председател. Не е нормално той да не знае какво се случва в подчиненото му министерство на вътрешните работи. А че то беше използвано за разправа с политическите опоненти, е публична тайна.

От години се говори, че там не се върши работа по предназначение, а се ползва за разправа с политически конкуренти. Сега това се доказа окончателно. Така че под отговорност трябва да бъдат подведени, освен тези няколко служители и министърът на вътрешните работи.

Това е като например, ако някой служител във фирма извърши някакво нарушение, огговорността се носи и от директора, и от собственика на фирмата.

Как ще се отрази този скандал върху предизборната кампания на партиите и в крайна сметка на крайния резултат?

Ако ние сме нормална държава, тези хора трябва да излязат от политиката. Да използваш МВР, за да подслушваш опоненти, е голям скандал.

Пример за скандал от такава величина е „Уотъргейт“. Но там развръзката е друга, следва оттегляне от политиката. Но ние не сме нормална държава и аз не очаквам от тези хора да направят подобен политически жест. Това е въпрос на политическа култура, каквато при ГЕРБ не съм забелязал за 4 години на власт.

Какви са прогнозите Ви за кампанията?

Самата кампания още от самото начало тръгна по най-мръсния начин. Подобна политическа кампания, казвам го като историк, е имало само по времето, когато България е била окупирана от Съветската армия. Тогава компартията е правила избори, уж демократични.

Подобен натиск, с използване на всякакви административтни, финансови и всякакви други средства, за да се спечели на всяка цена, не е прилаган от 1946 година в България.

Новата уж демократична история не помни такава кампания. Все е имало мръсни кампании, компромати. Имало е кампании, в които управляващите са се опитвали да компрометират конкурентите си, но не в такава степен. Това, което прави ГЕРБ, надхвърля всякакви граници. Аз обаче не очаквам те да си посипят главите с пепел. Освен това обществото отдавна знае, че е подслушвано. Така е и в бизнеса, и в политиката. Затова не очаквам буря.

#МВР #кампания #избори #подслушване #Цветан Цветанов #Бойко Борисов #Красимир Каракачанов #избори интервю #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »