Лондон даде политическо убежище на руски банкер

Лондон даде политическо убежище на руски банкер
Андрей Бородин е обвинен, че е отпуснал неправомерно заем за 320 млн. евро на фирма, собственост на Елена Батурина, съпруга на бившия кмет на Москва. Снимка: gazeta.ru
A A+ A++ A

Бившият президент на Московската банка Андрей Бородин, който избяга в Лондон през 2011 г., и срещу когото има издадена международна заповед за арест заради предполагаема измама в големи мащаби, потвърди, че Великобритания му е дала политическо убежище.

Обвинението срещу 45-годишния Бородин е в рамките на афера, свързана с Елена Батурина, съпругата на бившия московски кмет Юрий Лужков, съобщава БГНЕС, позовавайки се на руски медии.

Бородин е заподозрян, че неправомерно е отпуснал заем от 13 милиарда рубли (320 милиона евро) през 2009 г. на фирма, собственост на Батурина.

Русия иска британското правосъдие да й предаде бившия банкер.

Според Бородин обвиненията срещу него в Русия са политически мотивирани.

През октомври Русия обяви, че е замразила 400 милиона долара, принадлежащи на бившия президент на Московската банка, разпределени в няколко сметки в Швейцария, Белгия и Люксембург.

За да се избегне фалитът на Московската банка, през юли 2011 г. бе взето решение за прилагане на рекорден спасителен план от 9,8 милиарда евро и банката премина под контрола на полудържавната Външно-търговска банка.

#Лондон #Великобритания #Русия #Швейцария #Белгия #Люксембург #Елена Батурина #Юрий Лужков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници