Инвеститорът на "Корал" плащал 1,5 млн лева за незаконни строителни разрешителни

Инвеститорът на "Корал" плащал 1,5 млн лева за незаконни строителни разрешителни
„Ибердрола“ е добросъвестен купувач на 120 декара земя, която първоначално е общинска, но е приватизирана през 2002 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Испанската фирма „Ибердрола“, която иска да построи огромен ваканционен комплекс до самия бряг на плажа „Корал“ е внесла поне милион и половина лева за такси в Община Царево, съобщи сайтът „Биволъ“.

Документ публикуван в групата „Да запазим Корал“ от бившия концесионер на плажа Атанас Русев показва сумите платени от „Ибердрола“ за четири разрешителни от 2009 г., възлизащи на 392000 лв. От разбивката на таксите се вижда, че общината прибира основната сума за „ползване и свързване към градската инфраструктура“, коментира БГНЕС.

До момента е известно за поне 17 такива разрешителни, като някои от тях са съвсем пресни от края на миналата година. Това означава, че „Ибердрола“ е платила, или предстои да плати в общинската хазна, минимум милион и половина лева.

Случаят „Корал“ нашумя след като сайтът „Биволъ“ съобщи, че в края на декември 2012 г. са издадени нови разрешения за строеж на името на „Ибердрола Инмобилиария“.

От Община Царево първо казаха, че всичко е редовно и инвеститорът може да почва да строи. МРРБ обаче обяви разрешителните за незаконни поради изтекла давност и липсваща инфраструктура. Министър Павлова съобщи, че става дума за три разрешителни за строеж на ваканционно селище и на трафопостове.

Впоследствие Атанас Русев публикува във Фейсбук още 14 разрешителни, издадени в периода 2009 - 2012 г. Сайтът Offnews цитира ДНСК, според която тези документи имат същия порок и са незаконносъобразни. От строителния контрол дори се заканват да дадат преписките за „Корал“ на прокуратурата.

Не е ясно какво ще предприеме инвеститорът след като разрешителните се оказаха незаконни и дали общината ще трябва да връща пари.

„Ибердрола“ е добросъвестен купувач на 120 декара земя, която първоначално е общинска, но е приватизирана през 2002 г. от фирмата „Витатур“, свързана с кмета на Бургас Димитър Николов. Срещу обещания за инвестиции и отваряне на работни места фирмата получава терените на цена от 7 долара на квадрат.

Обещанията обаче остават само на хартия, а земята е превъртяна през няколко фирми и през 2006-2007 г. е продадена на "Ибердрола" по 400 евро на кв/м.- показа подробно разследване публикувано в Медиапул през 2010 г. Това става възможно, защото тогавашния кмет на Царево Петко Арнаудов пренебрегва решение на Общинския съвет и сключва договорите с "Витатур" без клауза за разваляне ако инвестиционният план не се осъществи. След два отказа на бургаските прокурори да разследват тази крупна далавера, в момента проверката е в Националната Следствена Служба, съобщават от „Биволъ“.

#плаж "Корал" #Община Царево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »