Цените на мобилните услуги падат от 1 януари, сочи КРС

Цените на мобилните услуги падат от 1 януари, сочи КРС
Председателят на КРС Веселин Божков поясни, че макар и със закъснение от месец, месец и половина по-ниските тарифи ще се усетят и в цените на дребно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на мобилните и на фиксираните услуги от 1 януари са паднали, съобщи председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков.

Божков поясни, че макар и със закъснение от месец, месец и половина по-ниските тарифи ще се усетят и в цените на дребно, цитира го БНТ.

Той добави, че цените стават на 4.6 ст. в силен трафик и 3.9 ст. по време на слаб трафик, което било под средноевропейските цени.

По думите на председателя на КРС през последните години мобилните оператори са се дисциплинирали и ще спазват решенията на КРС.

Той заяви, че ще има изменение в Закона за електронните съобщения, така че всички решения на КРС да влизат в сила незабавно.

Относно цените на роуминга Божков каза, че проблем няма, тъй като това е европейска директива и българските мобилни оператори спазват стриктно наложените тавани на цените от ЕС.

Той добави, че оплакванията на потребителите за 2012 г. са много – над 5000, което според него се дължало на порасналото самочувствие на българите да защитават правата си.

Божков поясни, че 20% оплаквания са за надписани сметки, а 10% за автоматичното подновяване на договорите.

Той призна, че европейската практика за дистанционно сключване на договори в България е била „побългарена“, особено от един от мобилните оператори, с които от КРС са имали сериозни разговори.

Той заяви, че от КРС са дали предложения, когато има поставен подпис, тогава да става сключването на договора.

Някои от операторите обаче се изкушавали и със сканиращи устройства, като карали потребителите да си слагат подписа.

„Категорично КРС е против такава практика. Направила е бележки на операторите и най-вероятно проверките, които текат в момента, ще завършат с административни актове“, заяви Божков, апелирайки към хората да бъдат внимателни.

До следващата седмица КРС ще обяви и конкурса за цифровизацията, която според Божков е алтернатива.

„Участниците на пазара са на различни собственици. Различните участници не могат да създадат монопол“, коментира още председателят на КРС.

#цени #оператори #Комисия за регулиране на съобщенията #КРС #Веселин Божков #договори #цифровизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »