ARD: Българските владици не са врагове на лукса

ARD: Българските владици не са врагове на лукса
Митрополит Кирил не е враг на лукса, коментира германският журналист Инго Лирхаймер и разказва за линкълна, в който се вози архиереят. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Инго Лирхаймер, ARD; Превод: „Дойче веле"

Като сребролюбиви владици, загрижени повече за личния си лукс и изгоди, отколкото за собствения си и обществен морал изглеждат някои от българските кандидат-патриарси в очите на един германски журналист, посетил София.

В навечерието на изборите за патриарх кореспондентът на мрежата от обществени тв- и радиостанции в Германия АРД Инго Лирхаймер изпрати доста критична моментна снимка от България.

В началото й авторът с лека ирония описва как на Богоявление митрополит Кирил благославя вярващите от автомобила си...

„Владиката не е враг на лукса," коментира германският журналист и разказва за линкълна, в който се вози архиереят.

„Това е провокация в една страна, където една четвърт от населението живее под границата на бедността. Но Кирил е на друго мнение."

Самият Кирил обяснява пред кореспондента, че колата не била толкова скъпа, затова пък много икономична.

Църквата се раздира от борби за власт

„Линкълн" срещу „Ролекс": това е формулировката, с която мнозина разочаровани вярващи описват в интернет борбата за власт и за шефския пост в Българската православна църква.

„Защото Кирил не е единственият, изкусен от материалното. Ролексът е символ за епископ Николай. Формално той е прекалено млад за патриаршеския трон, но това не го смущава," коментира германският журналист и дава думата на социолога Андрей Райчев, според когото Николай символизирал опасността, надвиснала в момента над БПЦ: да бъде оглавена задълго от един арогантен и морално двуличен човек, който носи часовник за десетки хиляди, кара джипове, но в същото време проповядва морал, размахва пръст и наказва.

По-нататък в кореспонденцията се казва, че 90% от българите са православни християни, но църквата не играе важна роля във всекидневието им.

Тя не взима отношение по морални въпроси, а в социалната сфера по традиция почти не се ангажира. Досега в България активни са главно църковни помощни организации от западните католически страни.

Едва отскоро БПЦ замисля проекти за подпомагане на бедни хора в провинцията - с финансовата подкрепа на ЕС. Това също е в крещящо противоречие с възможностите на църквата, която притежава имоти на стойност над 4 млрд. евро.

„Всички тези противоречия предизвикват гнева на хората и ги настройват срещу църковните сановници и най-вече срещу Кирил", обяснява авторът и предлага няколко мнения на българи.

Бивши ченгета с бизнес-интереси

Според един от анкетираните Кирил бил „сътрудник на ченгетата".

„Това твърдение не е паднало от небето. Защото сред 15-те митрополити, един от които скоро ще бъде избран за патриарх, единайсет са били доносници на българската ДС преди политическата промяна. Сред тях е и Кирил. Но това е по-малката злина," смята теологът Костадин Нушев от Софийския университет.

„Комунистическото наследство разбира се трябва да се разчисти, но връзките с ДС са част от миналото. За бъдещето много по-важна е зависимостта на някои от владиците от различни бизнес-интереси," обяснява още теологът.

„Тези бизнес-интереси понякога взимат твърде причудливи форми. Един владика, например, си припомнил за някаква почетна титла от византийско време, която не е присъждана вече от векове. И я връчил - на един бивш собственик на нощен клуб," разказва в края на кореспонденцията си Инго Лирхаймер.

#„Дойче Веле" #телевизия ARD #митрополит Кирил #митрополит Николай #„Линкълн" #„Ролекс" #БПЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »