„Уолстрийт Джърнъл": Газовото изобилие в интерес на външната политика

„Уолстрийт Джърнъл": Газовото изобилие в интерес на външната политика
Добивът на газ в Америка нарасна толкова много, че днес световните пазари внимателно следят „експортната игра на САЩ" в сферата на доставките на втечнен природен газ в чужбина. Снимка: neftegaz.ru
A A+ A++ A

Автори: Робърт Джонстън и Лесли Палти-Гузман, „Уолстрийт Джърнъл"; Превод: БГНЕС

Робърт Джонстън е директор на отдел Глобални енергоресурси и полезни изкопаеми в компанията Eurasia Group, а Лесли Палти-Гузман работи в нея като анализатор по световни газови пазари.

Белият дом трябва да реши дали САЩ да бъдат световна газова суперсила, или не.

САЩ са готови да станат световна газова суперсила. Благодарение на иновациите и инвестициите в технологии, добивът на природен газ в Америка се е увеличил с 20% от 2006 г. насам. Тази история обаче току-виж навлезе в своя нов етап и успехът й ще зависи от това, доколко Белият дом умело ще се разпореди с износа на американското газово богатство.

Добивът на газ в Америка нарасна толкова много, че днес световните пазари внимателно следят „експортната игра на САЩ" в сферата на доставките на втечнен природен газ в чужбина. Експортното търсене е изгодно за американските газодобивни компании, които преживяват в родината си период на ниски цени, свързани с презадоволения пазар.

Рязкото увеличаване на доставките на американски природен газ на световните пазари обаче ще има сериозни последици и за външната политика на САЩ. Администрацията на президента Барак Обама обсъжда приоритетите в енергийната политика през втория мандат и износът на втечнения природен газ може да се превърне в доста привлекателен инструмент във външнополитическия арсенал на Държавния департамент.

Растежът на газовия износ ще помогне да се промени баланса във взаимоотношенията между производителите и потребителите, при това в изгода на американските съюзници.

Днес на пазара битува единодушното мнение, че през 2020 г. САЩ ще изнасят около 170 милиона куб.м. газ дневно, което отговаря на 45 милиона тона втечнен природен газ. Този показател отговаря на около 8% от днешния обем на добив в САЩ или на 16% от общото световно производство на втечнен природен газ. В световен мащаб това ще изведе Америка на трето място и пред нея ще бъдат само големите към днешна дата износители на втечнен газ като Австралия и Катар.

Втечненият природен газ, а също революцията в добива на шистов газ, поставиха САЩ на върха по газови запаси в света. Някои договори за доставка вече се подготвят и когато строителството на съответните мощности завърши през 2016 г., ще започне износа. Тогава САЩ ще си съперничат с останалите притежатели на големи газови резерви, като Русия, Иран и Венецуела.

Геополитическото въздействие от американския газов износ ще се чувства в много сфери. Например, появата на голям алтернативен доставчик ще намали вероятността от картелни сговори между конкурентите на САЩ, като Иран и Русия. Тези държави бяха основните създатели на Форума на страните-износители на газ, който често се нарича „газов ОПЕК".

Макар че днес в света повече газ добиват и изнасят страните, които не влизат в този форум, тенденцията за намаляването на неговата роля ще се усили с увеличаването на износа от САЩ.

По-нататък, с увеличаването на износа на американски втечнен гас на Вашингтон ще му бъде по-лесно да убеждава своите съюзници да нямат нищо общо със страни като Иран. Виждайки в перспектива възможността да се увеличи вноса на американски газ, Индия ще получи по-привлекателна алтернатива на тръбопровода от Иран през Пакистан.

Тръбопроводите - това е като семейни връзки, в които партньорите поемат ангажименти за доставките и цените за дълги години и десетилетия. Надеждният и стабилен доставчик на втечнен природен газ, такъв какъвто са САЩ, ще отстрани необходимостта от осъществяването на рисковани и дългосрочни инфраструктурни проекти и договори.

Тъй като газовият износ от САЩ ще увеличи предложението на световния пазар, това ще намали интереса и към по-рискованите проекти на Иран и Венецуела за износ на втечнен газ. Те въобще могат и да не се осъществят, защото на тези страни ще им се наложи да се конкурират с по-напредналите проекти на САЩ, Канада, Източна и Западна Африка.

Руският „Газпром" днес се подготвя за усилването на американската конкуренция. Преди два месеца компанията обяви стартирането на газовата програма в Източна Русия, която ще се осъществява на базата на Чаядинското находище и новата експортна инфраструктура, позволяваща на Москва да увеличи своя дял на азиатския пазар.

„Газпром" също така влага средства в изграждането на морския участък от тръбопровода „Южен поток", който ще тръгне от Русия по дъното на Черно море за България, заобикаляйки Украйна. По този начин руската газова компания възнамерява да се закрепи на европейския пазар.

В Европа обаче американският експортен втечнен природен газ ще даде дългоочакваната възможност за диверсификация и намаляване на енергийната зависимост от Русия. Газът от САЩ може да се превърне за европейците в такъв важен елемент, както и планираният за изграждане тръбопровод „Набуко", през който в Европа ще се доставят 10 милиарда куб.м. азерски газ.

Американският втечнен газ също така ще помогне на Великобритания да намали своята зависимост от Катар, който се оказа в доста рисковано положение заради заплахата на Иран да затвори Ормузкия проток, даващ на Катар единственият изход към морето.

В Азия Япония и Индия с голям ентусиазъм гледат на потенциалните доставки на втечнен газ от САЩ. В новините звучат съобщения, че дипломатите на тези страни призовават министерството на енергетиката и Държавния департамент на САЩ да дадат разрешение за реализирането на проекти за добив и износ, които ще им позволят да внасят от Америка по-евтин газ.

В Япония след Фукушима американският втечнен природен газ се превърна в част от новата стратегия за покупки, която трябва да осигури по-диверсифицирани доставки, както на източниците, така и по цени.

Другата привлекателна особеност на износа на втечнен газ от САЩ се състои в това, че американските газови цени са обвързани с фючърсите с доставка в Хенри-Хъб. Това е еталонна система за ценообразуване (получила наименованието си от големия газоразпределителен център в Луизиана), в който цените отразяват показателите на търсенето и предложението.

В останалия свят обаче по-голямата част от газовите доставки до ден-днешен се изчисляват по цени, обвързани към цените на петрола. В резултат днес клиентите плащат повече за рисковете на петролния пазар, макар това по никакъв начин да не е свързано със световното търсене и предлагане на „синьо гориво".

Американският износ ще помогне да се ликвидира обвързването на газовите цени към петролните и ще доведе до намаляване на цените на газовия пазар.

Такъв натиск върху традиционните механизми на ценообразуване на втечнен природен газ в Азия, където купувачите изпитват допълнителното бреме от надбавките за рисковете на петролните пазари, които нямат отношение към световния пазар на втечнен газ, постепенно ще се усилва и ще бъде резултат не само от износа на втечнен газ от САЩ.

Перспективата за купуването на американски газ вече укрепи позициите на европейските и азиатски вносители, при това в изгода преди всичко на американските съюзници. Сега се водят многобройни преговори за доставките по много подобни проекти и окончателните инвестиционни решения по тях ще бъдат вземани от техните разработчици от Австралия, Канада, САЩ и Източна Африка.

За разлика от другите водещи газодобивни страни, САЩ не налагат на никого инвестиционните решения и договорните механизми на американските петролни и газови компании.

Благодарение на своите пълномощия да издава разрешения за износ на американски газ и на регулаторните и екологични механизми за добив вътре в страната, Белият дом, фактически, притежава решаващият глас и именно той трябва да реши - да бъде или не Америка световна газова суперсила. Светът чака отговора на този въпрос.

#САЩ #Русия #Иран #Катар #втечнен природен газ #природен газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »