Европа 2013: избори, фалити и отново Гърция

Европа 2013: избори, фалити и отново Гърция
Според американската финансова институция CitiGroup през 2013 г. Европейските страни ще бъдат вкарани в банковия съюз и ще им помогнат с пари. Снимка: emirates247.com
A A+ A++ A

Източник: CitiGroup; Превод: БГНЕС

Ще има ли нова криза и какво ни очаква през 2013 г.? Световните икономисти правят прогнози, как Европа ще се бори с все още неотшумялата криза.

Според американската финансова институция CitiGroup Европейските страни ще бъдат вкарани в банковия съюз и ще им помогнат с пари.

Ще има ли нова вълна на кризата. Какво може да я предизвика?

Лидерите от еврозоната твърдят, че Гърция е особена, а преструктурирането на дълговете на останалите страни от европейската периферия не е задължително и даже е нежелателно. Но някои държави ще поискат да им бъдат опростени част от дълговете. Очакваме, че най-малко пет страни от еврозоната (Гърция, Италия, Испания, Ирландия и Португалия) ще преструктурират своя държавен дълг до 2017 г.

През 2013 г. ще стане очевидно, че държавният дълг на Португалия на практика е невъзможно да бъде поддържан, макар че реакцията ще бъде малко закъсняла.

През 2013 г. помощ ще получат Италия и Испания. Програмата за помощ ESM/OMT, която ще продължи до две години, няма да може да възстанови бюджетната стабилност в тези страни. Преструктурирането на държавния им дълг, а също така и на Ирландия ще стане възможно едва през идните години.

CitiGroup не очаква разпадане на еврозоната през 2013 г. или през следващите години, без да се смята излизането на Гърция. Също така финансовата институция не очаква неконтролирани фалити на нито една от държавите в еврозоната.

Ще се влоши ли политическата ситуация след изборите в Италия и Германия?

Малко вероятно е в Германия на изборите отново да победи настоящата коалиция на ХДС/ХСС и Свободната демократическа партия. Но Ангела Меркел, вероятно, ще запази поста на канцлер, а в страната ще бъде създадена широка коалиция с участието на Германската социалдемократическа партия.

Възможно ли е излизането на Гърция от еврозоната?

Преструктурирането на гръцкия дълг не може да бъде избегнато. Според основния сценарий на CitiGroup, вероятността Гърция да излезе от еврозоната през следващите 12-18 месеца е 60%.

През последните месеци възможността Гърция да напусне еврозоната намаля. Това е свързано с промяната на отношението към нея на големите кредитори като Германия. Изглежда те са решили, че икономическата и политическа цена на излизането на Гърция за момента е по-висока, отколкото отпускането на финансовата помощ.

Няма обаче признаци, че кредиторите са готови да отпишат достатъчно голяма част от държавния дълг на Гърция или да намалят изискванията за съкращаване на бюджетните разходи, за да може страната да си поеме въздух и да започне да оздравява.

Целите на програмата за помощ в близко бъдеще са недостижими, а социалната нестабилност и умората от мерките за икономии продължават да нарастват. Ако не започне да се наблюдава подобрение, Гърция, най-вероятно, ще излезе от зоната с единна европейска валута.

Ще бъде ли създаден банков съюз?

В края на 2012 г. Гърция, Ирландия, Португалия, Испания, Италия и други страни ще продължат да страдат от проблеми с бюджета, сложната ситуация на финансовите пазари, слабия растеж и даже рецесията.

Натиск ще оказва и съкращаването на държавния дълг на частния сектор, слабата конкурентоспособност и умората от икономиите.

Постепенно тези проблеми ще бъдат решени с помощта на политически решения и иновации в областта на институции. Ще продължат структурните реформи, програмите за икономии на бюджетните разходи, ЕЦБ ще запази ниските лихви и за в бъдеще ще продължи да помага на банките и суверенните кредитополучатели с ликвидност, суверенните и банкови дългове ще бъдат частично разделени.

Фундаменталната реформа на системата за управление на еврозоната все още предстои. Постепенно в Европа ще бъде създаден банков съюз, т.е. по-сериозна финансова интеграция, а също така в ограничен вид бюджетна интеграция. Но това няма да бъде достатъчно, за да се избавим от финансовите и бюджетни дисбаланси в Европа.

През 2013-2014 г. към ЕЦБ ще премине функцията на директно регулиране на всяка европейска банка. Също така регулаторът ще може да контролира системата от регулиране в другите страни.

Въпреки това заради политически и операционни причини ЕЦБ ще регулира директно само системно значимите банки и банките в проблемните страни. Ежедневните ангажименти по регулиране на банките ще останат на плещите на местните регулатори.

Общоевропейската система от рекапитализация с помощта на ESM и единната схема от разрешения на банковите проблеми ще последва през 2014.

Вероятността от създаването на общоевропейски фонд за застраховане на депозитите и вливанията в него на значителни финансови ресурси изглежда неправдоподобно даже в средносрочна перспектива.

Кога ще приключи рецесията? Заплашена ли е от рецесия Германия?

Еврозоната ще остане в рецесия и през 2013 г. (-0,7%) и през 2014 г. (0,4). Естествено свиването на икономиката ще бъде далеч по-силно в периферните държави, отколкото в страните в центъра на Европа, но и те ще бъдат на ръба на рецесията. В повечето случаи е много трудно са се разбере източникът на икономическа слабост: това е комбинация от отписване на дълговете на частния сектор, мерките за икономии и строгите финансови условия, които намаляват и без това незначителния потенциал на растежа.

Германската промишленост вече в достатъчна степен страда от кризата. Сега икономиката на страната се намира във фазата на слабия растеж, а на ръба на 2012-2013 г. може да се плъзне към рецесия. Но вътрешното търсене се подкрепя от исторически ниските лихви и незначителната задлъжнялост на домакинствата – това може да стане причина за разгръщане на германската икономика. Ще помогне и растежът на бюджетните разходи.

HSBC: много слабо възстановяване през 2013

През последните месеци на отминалата 2012 г. ЕЦБ успя да успокои пазара на суверенни облигации на страните от еврозоната с помощта на програмата за изкупуване на облигации ОМТ, освен това лидерите на еврозоната предложиха програма за по-нататъшна интеграция.

През 2013 г. програмата ОМТ, най-накрая, ще бъде активизирана. Освен това, европейците ще постигнат определен напредък в създаването на институциите на монетарния съюз.

Това обаче не означава, че кризата е завършила. Първа ще поиска помощ от ESM Испания. Този процес ще стартира заради натиска на пазарите, тъй като страната няма да може да изпълни поредните си бюджетни цели. Испания ще се превърне в своеобразен тест: дали пазарите ще могат да финансират първичното предлагане на облигации или ще се наложи това да го прави ESM.

С бъдещата интеграция също за момента не всичко е ясно. На декемврийската среща на върха Европейският съвет така и не успя да се договори и предостави някакъв внушаващ доверие план за бъдеща интеграция. За момента не е избран път за по-нататъшна бюджетна интеграция и не са поети ангажименти за по-нататъшното емитиране на еврооблигации. Сега политиците са концентрирани върху създаването на банков съюз до началото на 2014 г.

HSBC очаква много слабо възстановяване през 2013 г. и растеж от 1% през 2014 г. Отписването на дълговете и икономиите ще продължат, а безработицата ще расте даже в Германия.

Първите три тримесечия на 2012 г. германската икономика се държеше, но вече през четвъртото тримесечие тя започна да се свива, тъй като търсенето на германска продукция от страна на обхванатите от криза държави от еврозоната намалява.

Инвестициите в основен капитал в Германия се свиват вече четири месеца поред, въпреки добрите финансови условия. През 2013 г. те ще започнат да се възстановяват, ако ситуацията в света не се влоши.

Ако растежът на вътрешното търсене и инвестиции ускорят германската икономика през 2013 г., тогава съкращаването на търсенето на износа ще доведе до нейното забавяне. През 2013 г. най-голямата европейска икономика ще нарасне с 0,6%.

#Citigroup #Испания #Германия #Гърция #ЕЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"