„Ведомости": 2012 - година на реакциите

„Ведомости": 2012 - година на реакциите
В Русия думата „реакция" има стара история – политическа. Именно тази история реши да продължи и новият стар президент Владимир Путин, който отново пристъпи към работа през май 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: вестник „Ведомости"; Превод: БГНЕС

Събитията от отиващата си 2012 г. ще определят политиката и икономиката в света през следващите няколко години. Смяната на властта в най-големите страни е реакция на нерешените проблеми.

През 2012 г. в четири големи страни имаше смяна или приемственост в управлението: САЩ, Китай, Русия и Франция. Проведоха се избори и във важни за световната икономика страни като Южна Корея и Мексико, а също така във Венецуела, Грузия, Египет, Исландия.

Навсякъде смяната на управлението или неговото оставане на власт беше свързано с реакцията на обществото и управляващата класа на промените в страната и по света. Това обаче бяха различни видове реакции.

Франция: емоционална реакция

Реагирайки на кризата и икономическата неизвестност, френското общество избра президент социалист - Франсоа Оланд. Освен това, социалистите за пръв път от много години получиха мнозинство в Националното събрание, долната камара на парламента.

Днес обаче вече няма и помен от еуфорията, настъпила с избирането на новия президент. Социалистите, въпреки очакванията, не раздават пари и блага, а провеждат същата политика. Кабинетът на Жан-Марк Еро възнамерява да съкрати бюджетния дефицит до 3% от БВП през 2013 от днешните 4,5%.

Показателно е, че социалистите не са се отказали от непопулярните мерки на предишния президент Никола Саркози, по-конкретно закона улесняващ процедурата за уволнение на млади служители.

САЩ: финансова реакция

Американският елит е принуден да реагира на тежката ситуация с държавните финанси, дефицитът на федералния бюджет надхвърля 1,3 трилиона долара. През лятото на 2011 г., едва избягвайки фалита, демократите и републиканците постигнаха компромис: Конгресът повиши тавана на държавния дълг в замяна на програма за съкращаване на бюджетните разходи.

Въпреки това година по-късно това доведе страната до ръба на фискалната пропаст: от Новата година автоматично стартира секвестирането на бюджетните разходи с 4% от БВП и едновременно се отменят данъчните облекчения. Това ще бъде най-мащабното фискално свиване от времето на Великата депресия от 1929-1933 г.

Цялата есен демократите и републиканците спореха какво да правят с фискалната пропаст, но така и не успяха да се договорят за нищо, заради което финансовите пазари по цял свят се тресяха. Безпрецедентното поляризиране на обществото и политическата сфера, вероятно ще се усили през новата година.

Русия: политическа реакция

В Русия думата „реакция" има стара история – политическа. Именно тази история реши да продължи и новият стар президент Владимир Путин, който отново пристъпи към работа през май 2012 г.

Путин сметна за необходимо твърдо да отговори на общественото недоволство от зимата на 2011/2012, което се изрази в показно брутално разпръскване на митингите и забранителни закони. Последва приемането на драконовски глоби за нарушенията на митингите, връщане в Наказателния кодекс на членовете за клевета, закона за „чуждестранните агенти", поправките в Наказателния кодекс за шпионажа и държавната тайна, позволяващи да се подведе под отговорност всеки човек, общуващ с чужденци.

В самия край на годината в отговор на американския Акт „Магнитски" руският парламент забрани осиновяването на руски деца от американци. Тази стъпка, чиято адекватност като демарш е съмнителна, се явява по-скоро характеристика на психологичното и морално състояние на висшето политическо ръководство на Руската Федерация.

Китай: планирана реакция

Механизмът на планирана ротация на лидерите сработи без ексцеси, от които мнозина се страхуваха. Ху Цзинтао се оттегли плавно, а Си Цзинпин лесно веднага зае ключовите постове в Китай.

Ключовото предизвикателство, подобно на това, което стои и пред руския елит, се състои в това, че легитимността на китайските управляващи почива на непрекъснатото повишаване на благосъстоянието на гражданите.

Докладът „Китай-2030", стратегията на новото правителство, признава неизбежността на забавянето на растежа и планира бягство от държавния капитализъм и построяването на „творческо общество". Всичко това ще се наложи да се прави на фона на корупцията на политическата класа и растящите материални нужди на обществото.

Набива се на очи разликата между различните видове реакции. Отличието на китайската се състои в това, че тя се стреми да бъде планирана, докато всички останали са принудени да гасят пожарите – икономически, социални и политически.

#вестник „Ведомости" #Русия #Китай #Франция #САЩ #Владимир Путин #президент на Русия #Барак Обама #Президент на САЩ #Франсоа Оланд #Президент на Франция #Жан-Марк Еро #премиер на Франция #Ху Цзинтао #Си Цзинпин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"