Дойдoха, видяха, победиха...прилепите

Дойдoха, видяха, победиха...прилепите
A A+ A++ A

В ранния септември, България започна да се стяга за снимките на „Непобедимите 2".

Вдигна се много шум, дали наистина покрай опитите да се рекламира страната като филмова дестинация, или по-скоро за да се отрази подобаващо срещата на представителната груа български мъжкари в лицето на Бойко Борисов, Вежди Рашидов и, къде без него, Христо Стоичков, с групата холивудски такива, това не е необходимо да уточняваме.

Във вихъра на всеобщата радост, че „известните са тук и снимат", Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде разрешение за провеждане на снимки в Деветашката пещера, въпреки статута и на защитен природен обект и единствено позволените туристическа и изследователска дейност на нейна територия.

Резултатите не закъсняха – екипът взе разрешителното, и право през просото!

Природозащитници предупреждаваха, че се застрашава популацията от прилепи, без резултат, след което просто установиха, че същата е силно увредена, като се започне от разбудените колонии от застрашени животни, които, вместо да спят зимен сън, „хвърчат и цвърчат", търсят храна, и черпят енергийни запаси, които, при положение, че заспят пак, може и да не им стигнат до пролетта, и се стигне до намерени мъртви животинки с видими белези от изтощение и недохранване.

Присъствието на тълпи от хора, движението на коли и камиони, и използването на кранове, агрегати, резачки и други машини е изплашило редките бозайници, и те са се преместили по-навътре в пещерата, където е по-студено и средата за тях е неблагоприятна.

Дейността на снимачния екип се е развивала независимо от рамките на разрешителното, което беше потвърдено от следи от
гуми на тежкотоварни машини и в забранените зони.

По ирония на съдбата, „подаръкът" завещан на България от „Непобедимите 2" – възстановен бетонен мост водещ до пещерата – е още един вредоносен фактор за популацията от прилепи, тъй като улеснява достъпа за нетърпеливи, и също толкова шумни, посетители, амбицирани да видят мястото преди да се е разнесла популярността му.

Притиснато от български и международни природозащитници, и от ЕК, МОСВ се кле в правомерността на издаденото разрешително, и обеща проверки и глоби.

Уплашени, както може да се предположи, няма – нещата ще се задвижат по каналния ред.

Важно е, че пострадаха прилепи, но не е най-важното.

Би могло да е всичко, което е беззащитно, но изглежда способно да донесе печалба на цената на малък до средно голям скандал.

България за пореден път се показа като сергия на битпазар – този път си продаде прилепите.

Лошото е, че и чужденците ни разбраха.

В момента би тябвало да ни е срам.

Не ни личи особено.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници