Холандия: Шенген за два положителни доклада

Холандия: Шенген за два положителни доклада
Холандският министър на имиграцията Херт Леерс за пореден път даде да се разбере, че страната му няма намерение да пусне България и Румъния така лесно в Шенген. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Холандия иска да прочете два последователни европейски доклада с положителни оценки за усилията на България и Румъния в борбата с корупцията, преди да вдигне наложеното вето върху влизането на двете страни в Шенген.

Това заяви във вторник след среща с европейските си колеги в Брюксел холандският вътрешен министър Херд Леерс, цитиран от европейски медии.

„Трябва да видим два последователни положителни доклада, които да свидетелстват, че напредъкът в борбата с корупцията и организираната престъпност е категоричен, преди да можем да одобрим пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген“, каза Леерс.

Решението на Холандия ще забави българското и румънското членство в зоната на свободно движение поне до юли 2012 година, когато се очаква вторият доклад след техническата актуализация на информацията, предвидена за февруари, припомня „Фокус“.

Във връзка с това, че София и Букурещ са изпълнили изискванията за членство в Шенгенското пространство, Леерс подчерта, че са необходими не само добра екипировка и персонал, а и гаранция за съблюдаването на законите в двете страни.

#Холандия #България #Румъния #Шенген #Брюксел #София #Букурещ #корупция #организираната престъпност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »