Младенов: Българи, не се страхувайте!

Младенов: Българи, не се страхувайте!
„България не е създала кризата в еврозоната и в Европа. България не е и страната, която ще я извади от тази криза“, категоричен беше Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Външният министър Николай Младенов призова да не се създават излишни страхове у българите, защото, докато това правителство е на власт, никой друг освен парламента няма да определя данъците в държавата.

Българската позиция за кризата в еврозоната ще бъде формирана окончателно след консултации в парламента, заяви Младенов в Народното събрание (НС), предаде bTV.

Целта на външния министър беше да прекрати спекулациите иска ли кабинетът или не съгласуване с НС по решенията на Брюксел за нови общи фискални правила.

Той призова да не се създават излишни страхове у българите. Според него, докато това правителство е на власт, то няма да се съгласи някой друг, освен парламента, да определя данъците.

„България не е създала кризата в еврозоната и в Европа. България не е и страната, която ще я извади от тази криза. Трябва да бъдем оперативни и да реагираме на ситуацията, която се създава в ЕС, по най-внимателния начин“, коментира Младенов.

Министърът беше категоричен, че правителството няма да ангажира България и да вземе  решение без съгласуване с Народното събрание за подписване на споразумението за стабилизиране на еврозоната, предлагано от Брюксел.

По думите му страната ни е третата – след Чехия и Швеция, която е заявила, че решение не може да се вземе без консултации с парламента.

„Ако има нужда от ясен мандат, на база на конституцията и законодателството правителството ще дойде в НС да го обсъди с депутатите, но това ще стане в момента, когато процедурата наближи“, обясни Младенов.

Той съобщи, че следващите седмици се очаква конкретна информация по юридическата рамка на споразумението и първоначалния му проект като основа за водене на преговори.

#Николай Младенов #министър на външните работи #ЕС #Европа #НС #Парламент #правителство #Кабинет #данъци #Чехия #Швеция #България #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »