„Голдман Сакс": Източна Европа се готви да изплува

„Голдман Сакс": Източна Европа се готви да изплува
Втората половина на 2013 г. за световната икономика ще се превърне в период на възстановяване, който през 2014 г. плавно ще премине във фаза на активен растеж, прогнозира „Голдман Сакс".
A A+ A++ A

Автор: „Голдман Сакс"; Превод: БГНЕС

Втората половина на 2013 г. за световната икономика ще се превърне в период на възстановяване, който през 2014 г. плавно ще премине във фаза на активен растеж.

Сред тези, които ще успеят да преодолеят напълно кризата, ще бъдат страните от Източна Европа, увеличаването на растежа на техния износ ще им помогне да наберат висока скорост.

Растежът на региона CEEMEA, включващ Източна и Централна Европа, Близкия Изток и Африка, рязко се забави през тази година до 2,7% срещу 4,8% през миналата година.

Мъченията на развиващите се икономики могат обаче да приключат с това, а през следващите две години тях ги очаква период на бурно възстановяване.

Подобряването на външната конюнктура ще повиши търсенето на техните експортни стоки и ще осигури приток на инвестиции. Тези фактори ще позволят на Чехия и Унгария най-накрая да изплуват от рецесията, а на Русия да ускори своя икономически растеж до 4,7%.

Характерна черта за много страни от региона CEEMEA през тази година беше смекчаването на паричната политика през второто полугодие. Към тази мярка прибегнаха Централните банки на Чехия, Унгария, Полша и Турция - там показателите, характеризиращи състоянието на търсенето, бяха изключително ниски.

Политиката разхлабиха и банките на Израел и Южна Африка, макар там ситуацията да беше по-добра, отколкото в Европа.

А Русия не вървеше в крак с модата - руската Централна банка направи точно обратното. Тя повиши лихвите, опитвайки се да обуздае инфлацията на фона на добрите показатели за икономически растеж.

В началото на следващата година два фактора ще окажат сериозно влияние върху състоянието на световната икономика - бюджетните проблеми на САЩ и слабата икономика на еврозоната.

През второто полугодие обаче нещата ще тръгнат в добра посока благодарение на възстановяването на американската икономика и добрите показатели на развиващите се страни, ще има подобрение и в еврозоната. Ситуацията в света ще продължи да се подобрява и през 2014 г.

Втората половина на 2013 г. - начало на излизане от кризата

Регионът CEEMEA ще последва общата за света тенденция: през 2013-2014 растежът там ще се ускори до 3,1- 4,1%.

Най-силно ще се подобри положението в Унгария и Чехия - те ще излязат от рецесията. Още един лидер по икономически растеж ще стане Турция, която през следващите две години ще расте средно с 4,5%.

Чехия, Унгария и Полша ще спечелят от възстановяването на еврозоната и преди всичко на Германия. Тези страни имат много свободни мощности, затова ще могат бързо да реагират на увеличаващото се търсене.

Все пак трябва да признаем, че вътрешното търсене няма да окаже почти никакво влияние на тяхното възстановяване: страните както и преди ще правят икономии на бюджетни средства, а доверието на бизнеса ще се подобрява, но бавно.

Точно обратната ситуация ще се наблюдава в Турция, където главен локомотив на икономическия растеж ще бъде вътрешното търсене и значителното подобряване на финансовите условия - домакинствата много по-лесно ще теглят кредити.

Що се отнася до руската икономика, нейният основен двигател - потреблението - в краткосрочна перспектива ще се забави заради ожесточаването на бюджетната политика и съкращаването на бюджетните разходи.

През 2014 г. обаче на фона на подобряването на ситуацията в световната икономика и възстановяването на търсенето в Китай ще започнат да растат инвестициите и износа, които ще ускорят руската икономика до 4,7%.

А Украйна ще бъде изпратена в рецесия през 2013 г. заради вътрешните рискове - натискът върху гривната вече принуди украинската Централна банка да прибегне до безпрецедентно ожесточаване на монетарната политика.

Проблемът с националната валута ще продължи и през следващата година и няма да позволи на страната да се възстанови. Украйна ще регистрира икономически ръст едва през 2014 г.

Рублата ще поскъпва, кроната и лирата ще поевтиняват

Курсът на валутите на страните CEEMEA зависят от пазарните цикли: когато в света всичко е наред, а икономиката расте, валутите се укрепват.

Още един важен фактор - това е политиката на Централните банки. Тези финансови институции, които се концентрират върху финансовата стабилност и растежа, ще се стараят да сдържат притока на капитал и укрепване на валутите. Тези, които са загрижени за таргетирането на инфлацията, ще излизат на валутните пазари само в краен случай.

В първата категория попадат Банката на Турция и Банката на Израел.

Във втората група попада руската Централна банка. В „Голдман Сакс" предполагат, че в края на 2013 г. доларът ще струва 28,8 рубли.

Във втората група влизат също така и Банките на Полша и Южна Африка, които лесно допускат значителни валутни колебания. Тук ще попадне и унгарската Централна банка, която се стреми да „европеизира" икономиката на страната.

През следващата година турската лира и чешката крона ще поевтиняват заради смекчаване на политиката на техните национални банки. Колко силно - зависи от ситуацията в световната икономика, а също така от готовността на регулаторите да омекотят този спад.

#икономически растеж #Източна Европа #Унгария #Русия #Израел #Турция #Южна Африка #Чехия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"