„Биволъ" подаде сигнал срещу Сотир Цацаров във ВСС

„Биволъ" подаде сигнал срещу Сотир Цацаров във ВСС
Според „Биволъ" разследването хвърля съмнение дали професионалната компетенция и моралните качества на кандидата Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Журналистите от сайта за разследваща журналистика „Биволъ" Атанас Чобанов и Асен Йорданов подадоха сигнал до Висшия съдебен съвет (ВСС) срещукандидата за главен прокурор Сотир Цацаров.

На 21 ноември двамата журналисти публикуваха разследване, според което през 2008 г. съпруата на председателя на Окръжния съд в Пловдив - Меглена Цацарова, е участвала в сделка, при която е прикрита действителната цена на закупени два имота.

Нотариус Цацарова и колежката й Адела Кац-Бояджиева, съпруга на адвоката Иван Бояджиев, купуват два общи имота - три декара овощни градини в село Костиева, Пловдивско.

По взаимно съгласие с продавачите те записали в нотариалния акт 120 пъти по-ниска цена от реално заплатената - 1000 лева вместо 119 151 лв.

Според изчисленията на „Биволъ" така купувачите са „спестили" над 5000 лв. от еднократния данък за купуване на имотите и таксите за вписване. Деянието е наказуемо с глоба по чл. 125 от Закона за местните данъци и такси.

В сигнала до ВСС, подаден в понеделник, от „Биволъ" посочват, че в серия от публикации са направили рутинни проверки за имотното състояние и професионалната дейност на кандидата за поста главен прокурор.

„Потърсихме съдия Цацаров за коментар, съгласно правилата на журналистическата етика. Той обаче не пожела да разговаря с нас и реагира с опровержения на изнесените данни в други медии, квалифицирайки нашите публикации като компромати и пропаганден балон," пишат Атанас Чобанов и Асен Йорданов.

От проверката на „Биволъ" възникнаха въпроси, които хвърлят съмнение дали професионалната компетенция и моралните качества на кандидата Сотир Цацаров удовлетворяват изисвканията за главен прокурор, смятат журналистите.

В сигнала те настояват за проверка на редица конкретни факти по имотната сделка, които изброяват подробно.

#Асен Йорданов #ВСС #Меглена Цацарова #„Биволъ" #Атанас Чобанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »