Първа копка на нови 5 км метро – от „Цариградско шосе“ до летището

Първа копка на нови 5 км метро – от „Цариградско шосе“ до летището
Строителството на 5-километровата отсечка на метрото от бул. „Цариградско шосе“ до Летище София през жк „Дружба“ започна официално. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Строителството на 5-километровата отсечка на метрото от бул. „Цариградско шосе“ до Летище София през жк „Дружба“ започна официално.

За построяването на новия участък, по който ще има 4 метростанции, са безвъзмездно осигурени 110 млн. лв. и 36 млн. лв. общинско съфинансиране, съобщи градоначалникът на София.

„С пускането на новата отсечка времето за пътуване от летището до централната градска част ще бъде 15-16 минути“, информира още Йорданка Фандъкова, цитирана от Информационна агенция „Фокус“.

Новата отсечка на метрото трябва да е готова в началото на 2015 година, а в строежа ѝ ще участват близо 1500 работници.

В проекта е заложен и строежът на малка жп гара, която ще излиза на кръстовището на булевардите „Кръстю Пастухов“ и „Искърско шосе“.

Участъкът представлява първия от двата лота на етап ІІІ на Проекта за разширение на метрото, включен в Оперативна програма „Транспорт“ на ЕС.

„Над 300 000 души дневно използват този модерен, бърз и екологичен транспорт“, отбеляза още Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че с метрото се променя и градът – инфраструктурата, озеленява се, изграждат се тротоари.

„След изграждането на метрото започват да се напасват и транспортните връзки, така че да бъдат удобни“, обясни столичният кмет.

Тя посочи, че през март се очаква да започне изграждането и на връзка с бизнес парка в квартал „Младост“.

За началото на строителството на новия участък беше отслужен тържествен водосвет от Знеполския митрополит Йоан. Официални гости на събитието бяха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът по еврофондовете Томислав Дончев, Йорданка Фандъкова, шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев. Официалните гости направиха първа копка на новия участък.

Премиерът Бойко Борисов също тряваше да бъде гост на събитието, но не присъства. По-рано в сряда беше отменено и посещението му в Златоград.

В края на август беше пуснат нов диаметър на Софийското метро, финансиран от ЕС. Тази линия вече свързва кв. „Надежда“ с кв. „Лозенец“, като минава през НДК и Централна гара.

#метро #кмет на София #Йорданка Фандъкова #жк „Дружба“ #летище София #бул. „Цариградско шосе“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"