Одобриха актуализирния бюджет на НЗОК с 50 млн. лева

Одобриха актуализирния бюджет на НЗОК с 50 млн. лева
Предложението беше на депутата от СДС Ваньо Шарков и група народни представители, което цели да се ползват за здравноосигурителни плащания парите, които Касата няма да прехвърли на здравното министерство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри актуализирането на бюджета на Здравната каса за 2012 г. с 50 млн. лева.

Предложението беше на депутата от СДС Ваньо Шарков и група народни представители, което цели да се ползват за здравноосигурителни плащания парите, които Касата няма да прехвърли на здравното министерство, след като Конституционният съд обяви прехвърлянето за незаконно, информира БНР.

От началото на годината до решението на Конституционния съд здравното министерство е изразходвало близо 50 млн. лева от парите, получени от Здравната каса. Това се казва в писмения отговор от министерството, който е получил Шарков.

В становището на Министерството на финансите по законопроекта обаче цифрата е друга, обяснява Шарков.

„Пише, че останалите средства, които не са трансферирани, са 41 млн. Така че между двете неща има разлика от 9 млн. Сега или в рамките на два дни, втори, трети са преведени тези 9 млн. от министерството от НЗОК към МЗ, или някой е превеждал пари след решението на Конституционния съд“, коментира депутатът.

За да могат 50-те милиона да бъдат усвоени за здравноосигурителни плащания, а не да минат в държавния резерв, Шарков е предложил актуализацията в няколко варианта.

„И освен това, ако не се актуализират, съм предложил тези пари да влязат в бюджета на Касата за следващата година. Така че все едно нещо от тези трябва да се случи, за да отидат тези пари за здравноосигурителни плащания. Иначе няма смисъл хората да си плащат здравноосигурителни вноски, парите да ги прибира Дянков“, заяви Шарков.

Междувременно министърът на здравеопазването Десислава Атанасова заяви, че установените нарушения в болница „Пирогов“ са в размер на 700 хил. лева.

Наказателните постановления се подготвят, а глобите за болницата могат да достигнат 100 хиляди лева, потвърди Атанасова, след като заради нарушенията във вторник уволни директора на „Пирогов“ проф. Димитър Раденовски.

„Аз прибързани решения не съм вземала. Естествено, ако не бяха се потвърдили констатациите на Инспектората, решението нямаше да е такова, каквото е в момента, именно защото искам тази болница да е стабилна, да няма спекулации, това е проверка, която цели единствено смяната на изпълнителния директор или пък ако се руши авторитетът на „Пирогов“, затова изчаках да се потвърдят констатациите на още един проверяващ орган“, коментира Атанасова.

#Ваньо Шарков #НЗОК #здравеопазване #бюджет #актуализация #министър на здравеопазването #Десислава Атанасова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"