Костов напусна комисията за контрол на ДАНС заради Румен Петков и кмета на Коиловци

Костов напусна комисията за контрол на ДАНС заради Румен Петков и кмета на Коиловци
В сряда Комисията проведе изслушване на председателя на ДАНС Константин Казаков по случая в Коиловци, при който петима френски парашутисти в нощта на 15 срещу 16 октомври бяха пребити в нива край плевенското село. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Лидерът на ДСБ Иван Костов напусна заседанието на парламентарната комисия за контрол на ДАНС заради присъствието на депутата от БСП Румен Петков и кметd на село Коиловци Красимир Иванов.

По-рано в сряда Петков, който е член на комисията, заяви, че инцидентът показва много тежки проблеми в националната сигурност на България.

В сряда Комисията проведе изслушване на председателя на ДАНС Константин Казаков по случая в Коиловци, при който петима френски парашутисти в нощта на 15 срещу 16 октомври бяха пребити в нива край плевенското село, предаде Информационна агенция „Фокус“.

„Ние сме комисия за контрол на ДАНС и заседаваме само в състав членове на комисията. Ръководството на ДАНС трябва да докладва информация пред външни лица, включително пред кмет, колкото и да уважавам местната власт. Председателят на ДАНС не дължи каквото и да е обяснение, пред когото и да било, освен пред членовете на комисията“, заяви Костов.

Според него такова събрание няма характер на заседание на Комисията за контрол на ДАНС и той счита, че „вътре стават непроцедурно установени неща“, заради което напусна заседанието.

По думите му само комисията има правомощия да контролира.

„Сега все едно кметът или кой да е народен представител контролира председателя на комисията за контрол на ДАНС. Кой да е народен представител няма право да контролира председателя на специална служба. Това е записано в закона“, каза още Костов.

Дни след инцидента се разбра, че агенти на ДАНС са присъствали в село Коиловци по време на инцидента.

Участието на служители на спецслужбата даде отговор на въпроса защо на пръв поглед битовата драма отсъства от бюлетините на МВР през тогавашната седмица, а подробностите за инцидента умишлено се крият от обществото.

Според медийни публикации братята Слави и Васко Цоневи, съпроводени от приятеля си Румен Цветанов, който е полицай, отишли през нощта в нивата си с окосена люцерна, за да я пазят от набези на крадци.

Срещу тях изникнал черен джип с петима мъже и се опитал да ги сгази. Пътниците излезли и започнал бой между тях и тримата от Коиловци.

По твърдения на братята пред в. „Преса“ полицаят Цветанов стрелял предупредително, а след това прострелял без опасност за живота двама от чужденците.

Третият бил със счупен нос и заедно с придружителите си бил качен на повиканата линейка.

Братята свидетелствали, че противниците им се били като каратисти и били облечени като командоси.

Двама от петимата избягали, като различни свидетели ги описват облечени в черни кожени якета.

Според очевидци натоварените в линейката чужденци говорели лош френски и дори псували на български.

Кметът на селото Красимир Иванов, цитиран от няколко медии, нееднократно намеква, че службите са направили някакъв гаф, който се опитват да прикрият.

Това се потвърждава от действията на полицията и прокуратурата, както и от странния факт, че никой не издирва двамата избягали.

Единствената официална информация по случая дойде от вътрешния министър Цветан Цветанов, който тогава посочи, че става дума за френски парашутисти – екстремни спортисти, които скочили от Румъния в България. След което обаче коментира, че по случая се създала голяма мистерия.

„Установена е самоличността на туристите, те са френски граждани и в момента са във Франция“, каза Цветанов.

Тази версия бе потвърдена и от първия секретар на френското посолство в София Беноа Кнопер.

Според него трима ранени при сбиването французи са потърсили съдействие от посолството, като и тримата са френски граждани, любители на екстремните спортове.

Оттам обаче не знаеха подробности защо и как са се озовали на нива край с. Коиловци.

Французите са напуснали страната в събота вечерта след инцидента, след като са останали няколко дни в България, за да бъдат разпитани във връзка с разследването на побоя.

„Оставили сме на българските власти да си свършат работата“, коментира Беноа Кнопер.

Служителят на посолството не потвърди съществуването на други двама французи, които според очевидци успели да избягат.

От румънското посолство заявиха, че нямат информация за случая и са научили за него от българските медии.

На въпрос за повече информация от пресцентъра на МВР отговориха, че единствено вътрешният министър може да дава разяснения по този случай.

„Нямаме информация. Колегите от полицията само са оказвали помощ на спецслужбите“, каза говорителят на дирекцията на полицията в Плевен Марияна Цветкова.

Тя уточни, че ДАНС е звеното, което се занимава пряко с казуса, което означава, че агентите на спецслужбата са били на мястото на инцидента във въпросната нощ.

„Сега“ изпрати въпроси на ДАНС при какви обстоятелства агентите й са се оказали в плевенската нива, както и допустимо ли е по закон влизането на чужди граждани по въздуха без разрешение, но до редакционното приключване на броя не получи отговор, посочва изданието.

Любопитни детайли към мистериозния казус дадоха и от плевенската прокуратура, където е образувано разследване.

Според говорителя – прокурор Рени Кирилова, делото е срещу неизвестен извършител за причинени телесни повреди на чужди граждани.

Срещу чужденците няма производство, тъй като не били извършили нищо нередно, независимо че са се намирали посред нощ в частна нива.

„Нивата не е оградена, за да е нарушена собствеността, нито продукцията е повредена“, каза прокурор Кирилова и отказа повече подробности.

#Иван Костов #ДАНС #Франция #България #Коиловци #Румъния #Цветан Цветанов #вътрешен министър #побой #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"