Водната инфраструктура става публична държавна и публична общинска собственост

Водната инфраструктура става публична държавна и публична общинска собственост
Министърът на екологията Нона Караджова цитира социологическо изследване, заявявайки, че по принцип хората са готови да платят дори по-големи сметки, ако знаят за какво са вложени тези средства. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цялата водна инфраструктура от обществен интерес ще бъде публична държавна и публична общинска собственост, предвижда приетата от депутатите Национална стратегия за развитието на водния сектор.

Министерството на земеделието ще управлява язовирите за напояване и тези, които са собственост на общините, но те са се отказали от тях, информира БНР.

Предприятието „Язовири и каскади“ ще експлоатира всички язовири, от които водата се използва за производство на електроенергия и за водоснабдяване за питейно-битови цели.

Ценовата политика ще се определя на принципа един оператор - еднакви цени на услугата. Всички цени ще се доказват и ще се одобряват от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Бившият министър на екологията Джевдет Чакъров предупреди, че с водната стратегия се освобождава цената на водата.

„Готови ли сме да освободим цената на водната услуга и тя да бъде повишена, особено на фона на ситуацията, в която се намира страната, на фона на финансово-икономическата криза и на социалното положение, в което се намира по-голямата част, и това касае всички нас“, попита Чакъров.

Министърът на екологията Нона Караджова цитира социологическо изследване, заявявайки, че по принцип хората са готови да платят дори по-големи сметки, ако знаят за какво са вложени тези средства, по какъв начин ще се подобрят техните услуги, „тоест една прозрачност на решенията и съответно резултатите от вложените средства да са ясни, налице, описани по най-ясния начин за хората“.

Дебатите бяха прекъснати от декларация на лидера на БСП Сергей Станишев за арестуването на Николай Колев-Босия, който възнамерявал да хвърли развален домат по държавните институции.

„Очаквам ГЕРБ да ме обвинят, че не уважавам държавните институции и поощрявам безредиците“, заяви Станишев.

#вода #министър на околната среда и водите #Нона Караджова #Джевдет Чакъров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"