Една пета от хората до 29 години са без работа

Една пета от хората до 29 години са без работа
Над половината безработни нямат работа повече от година, сочи още статистиката. През третото тримесечие 70 хиляди души са търсили първото си работно място, но без успех. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Почти една пета от младежите между 15- и 29-годишна възраст са безработни, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

11.5% е безработицата през третото тримесечие на 2012 г. според изследването, като за сравнение в периода от юли до септември 2011 г. хората без работа са били 10.2 на сто.

Над половината безработни нямат работа повече от година, сочи още статистиката. През третото тримесечие 70 хиляди души са търсили първото си работно място, но без успех.

От заетите почти една трета са с висше образование, а повече от половината са със средно. В сравнение с третото тримесечие на 2011 г. по-малко са работещите с основно или по-ниско образование.

В частния сектор се трудят над 70 на сто от заетите, показват данните на НСИ. Близо 62% от българите работят в сектора на услугите, една трета в индустрията и едва седем на сто в селското, горското и рибното стопанство.

#НСИ #данни #безработица #работа #младежи #млади хора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници