България с последно предупреждение от ЕК за сметищата

България с последно предупреждение от ЕК за сметищата
Въпреки че е постигнат известен напредък, продължават да съществуват 124 сметища, които са в нарушение на законодателството. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия изпратила на България мотивирано становище, което е второ и последно предупреждение страната да приведе сметищата си в съответствие с европейското законодателство.

Депонирането на отпадъци може да се прилага само като последна възможност и в отсъствието на рискове за хората и околната среда, подчертават от Еврокомисията и припомнят, че България е поела ангажимент да закрие сметищата, които не отговарят на европейските изисквания.

Въпреки че е постигнат известен напредък, продължават да съществуват 124 сметища, които са в нарушение на законодателството.

От Брюксел дават на България два месеца за реакция и ако не бъде получен удовлетворителен отговор, може да бъде предявен иск пред Европейския съд.

Същото предупреждение беше отправено и заради т. нар. „интелигентни транспортни системи“, които трябва да бъдат своевременно приложени в пътния транспорт, както и при свързването му с други видове транспорт.

Според Еврокомисията България трябва да предприеме допълнителни мерки в тази посока.

#България #сметища #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »