Расмусен: В НАТО България укрепи своята сигурност

Расмусен: В НАТО България укрепи своята сигурност
Ставайки членове на Алианса, България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения укрепиха своята сигурност, както и сигурността на НАТО, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

С присъединяването си към НАТО България укрепи своята сигурност, подчертава генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен в изявление по случай 10-годишнината от срещата в Прага.

На тази дата преди едно десетилетие беше взето решение седем държави, сред които и България, да бъдат поканени да започнат преговори за присъединяване, припомня БГНЕС.

Андерс Фог Расмусен припомня, че тази група държави представлява най-голямата, която някога е прекрачвала през отворените врати на НАТО.

„Ставайки членове на Алианса, България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения укрепиха своята сигурност, както и сигурността на НАТО и на целия евро-атлантически регион. Всичките седем страни имат значителен принос в политическата и оперативната дейност на НАТО“, се казва в изявлението на генералния секретар.

В него се подчертава още, че приемането на тези държави „маркира решаващата стъпка към единна, свободна и мирна Европа, а това е нещото, към което Алиансът винаги се е стремял“.

#НАТО #България #Андерс Фог Расмусен #генерален секретар на НАТО #Естония #Латвия #Литва #Румъния #Словакия #Словения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"