Близо 63% от българите ще подкрепят ядрената енергетика на референдума

Близо 63% от българите ще подкрепят ядрената енергетика на референдума
През април 2012 г., когато формулировката на въпроса включваше конкретно АЕЦ „Белене“, „за“ изграждането й твърдяха, че ще гласуват 57%, а „против“ – 43%. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 63% от българите, които биха гласували на референдума, ще подкрепят развитието на ядрената енергетика, сочат данните от изследване на НЦИОМ за обществените нагласи преди националното допитване.

37,5% биха отговорили с „не“ на въпроса за развитието на ядрената енергетика в България чрез строителството на нова ядрена централа.

През април 2012 г., когато формулировката на въпроса включваше конкретно АЕЦ „Белене“, „за“ изграждането й твърдяха, че ще гласуват 57%, а „против“ – 43%.

Само 7% от участвалите в ноемврийското изследване на НЦИОМ пълнолетни граждани оценяват информираността си по въпросите за ядрената енергетика като висока и твърдят, че целенасочено търсят информация по темата.

38% от интервюираните определят информираността си по въпросите за ядрената енергетика като средна – те посочват, че понякога попадат на информация по темата. По-често така отговарят респондентите с висше образование и хора от домакинства със средни и високи доходи.

36% от респондентите определят информираността си по въпроси, свързани с ядрената енергетика, като слаба. Това са предимно младежи до 29 години, хора с основно образование, респонденти от домакинствата с най-ниски доходи.

19% от интервюираните определят информираността си по въпроса като „никаква“. Така отговарят най-вече бедните, жителите на селата и ромите.

Привържениците на развитието на ядрената енергетика са повече от противниците й сред хората, които се възприемат като информирани по въпроса.

Най-малка е разликата между мненията „за“ и „против“ развитието на ядрената енергетика при респондентите, които са „средно информирани“ по темата.

Сред неинформираните привържениците и противниците на развитието на ядрената енергетика са с равни дялове.

#АЕЦ „Белене“ #ядрена енергетика #референдум #НЦИОМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"