България продаде почти всичките си акции от ЧЕЗ

България продаде почти всичките си акции от ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

В първия ден от аукциона на Българска фондова борса в понеделник държавата успя да продаде голяма част от акциите си в „ЧЕЗ Разпределение България" и „ЧЕЗ Електро България".

Доскоро държавните акции възлизаха на по 33 на сто.

От предложените на инвеститорите 63 624 акции от „ЧЕЗ Разпределение България" бяха пласирани почти 76 на сто, като останалите остават за аукциона във вторник, предаде „Дневник".

Книжата бяха продадени при средна цена 1605.85 лв., което е с 12.9% над началната, като максималната достигната цена беше 2121 лв. за акция, а минималната - 1420 лв., пише "Капитал".

От „ЧЕЗ Електро България" на аукциона бяха предложени 1650 акции като в понеделник бяха записани 33.94 на сто при средна цена с 9.1% над началната. От аукционз държавата би трябвало да прибере към 82.51 млн. лв.

От инвестициоанния последник „Елана трейдинг" коментират че „приватизацията на държавните дялове в дружествата на „Енерго-про" промени съществено отношението на пазара към предстоящите сделки, тъй като там спекулативният интерес беше преобладаващ".

„Възвращаемостта от тези сделки е почти нулева за един месец въпреки силния старт на вторичния пазар. Много индивидуални инвеститори ще се откажат да участват заради постигнатата незначителна доходност на предната приватизация, но и поради административните изисквания за подаване на поръчки", считат от компанията.

Това е третата поред електроразпределителна компания, която беше пусната за частична приватизация на БФБ - София. Досега са продадени дяловете, също по 33%, от двете дружества на „ЕВН България" и двете на „Енерго-про". От тях Държавната консолидационна компания е получила съответно 93 млн. и 67.7 млн. лв.

Компанията „Е.ОН" обслужва домакинствата в Северозападен регион на България, включително черноморския град Варна, докато чешката електрическа компания ЧЕЗ захранва над 2 милиона домакинства и фирми в Западна България, а „ЕВН" обслужва югоизточните части на страната.

Когато в края на 2004 г. ЧЕЗ приватизира 67 на сто от дяловете в електроразпределителните предприятия в София, София-област и Плевен, държавата получи 281.5 млн. евро, припомня „Медиапул".

В началото на декември 2011г. германската електрическа енергийна компания „Е.ОН" сключи сделка за продажбата на „Е.ОН България" на чешката компания „Енерго-про".

Експертите многократно призоваха правителството да започне публични предлагания, за да събуди капиталовия пазар. Ето защо продажбата на дялове в електропреносните дистрибутори на фондовата борса трябваше да бъде задача за 2012.

#ЧЕЗ #България #акции #продажба #държава #борса #„ЧЕЗ Разпределение България" #„ЧЕЗ Електро България" #Българска фондова борса #„ЕВН България" #„Енерго-про"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"