Божидар Димитров: От ДПС се чувстват граждани на Турция

Божидар Димитров: От ДПС се чувстват граждани на Турция
Според проф. Димитров съветниците в Кърджали оспорват не само ген. Делов, но и каузата на цялата война, което е „много опасно“. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Тези 22-ма общински съветници в Кърджали не се чувстват български граждани, а се чувстват свързани с каузата на Република Турция, наследник на Османската империя, заяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Поводът за коментара на професора беше неприетата номинация за почетен гражданин на Кърджали на ген. Васил Делов за 100 години от освобождението на града.

Делов е предвождал войските в щурма за отвоюване на Източните Родопи по време на Балканската война.

Скандалът с кандидатурата избухна в събота, след като ДПС представи подписка от 320 души, които са против това военачалникът да бъде удостоен с почетното звание. Предполага се, че причина е и протестна декларация от изселническа организация в Одрин.

Според проф. Димитров съветниците в Кърджали оспорват не само ген. Делов, но и каузата на цялата война, което е „много опасно“, предаде Информационна агенция „Фокус“.

„Тези съветници са български граждани и следващият логичен ход е да се откажат от българско гражданство или да вкарат в Общинския съвет - поради мнозинството може би ще успеят -  да се обяви за почетен гражданин на Кърджали Явер паша. Турският паша, който стои срещу полк. Делов, той още не е генерал тогава, когато освобождава Кърджали. И да изградят паметник на този свой сънародник, защитавал града от българската армия“, коментира проф. Димитров.

Областният лидер на БСП Милко Багдасаров определи провелото се от ДПС гласуване в неделя като срам и позор за Кърджали. Според него това е не само предпоставка за етническо напрежение, но „директно обявяване на противопоставяне“, уточни той.

Според лидера на „Атака“ Волен Сидеров отказът на съветниците от ДПС ген.  Делов да бъде избран за почетен граждани показва, че за тях Кърджали не е български град.

Вицепремиерът Цветан Цветанов пък коментира, че за случая е виновна подранилата предизборна кампания на ДПС.

От ДПС отрекоха да има умисъл в начина на гласуване за почетен гражданин. Според общинския съветник Расим Муса е станала грешка, защото е нямало нито едно редовно заседание на комитета, издигнал кандидатурата на ген. Васил Делов.

В неделя на тържествената сесия на общинския съвет 22-ма от ДПС се въздържаха да гласуват, а само преди месец кандидатурата бе подкрепена от всички партии.

По-рано в понеделник пък Инициативен комитет събираше подписи за удостояване посмъртно с орден „Стара планина“ на освободителя на Кърджали от турска власт ген. Васил Делов.

Учредител на комитета е областният координатор на управляващата партия ГЕРБ и народен представител Цвета Караянчева.

#граждани #Турция #„Атака“ #БСП #Васил Делов #генерал #Волен Сидеров #общински съветници #Кърджали #ДПС #Божидар Димитров #професор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"