ООН: Сирийските бежанци искали в Западна Европа

ООН: Сирийските бежанци искали в Западна Европа
Ирак, Йордания, Ливан и Турция продължават да приемат мнозинството от сирийски бежанци – към момента 343 871 са официално регистрираните като бежанци или получаващите помощ сирийци. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийците, които бягат от режима на президента Башар ал-Асад, се стремят да преминат транзитно, без да ги заловят в България, като продължат към Европа, показват данните, разпространени от Върховния комисариат на бежанците към ООН (ВКБООН).

Според статистиката на ВКБООН от януари до септември 195 сирийски граждани са подали молби за убежище в Румъния, от които 100 през последните три месеца, информира „Дневник“.

В България подадените молби са само 114, посочват от организацията.

В същото време обаче експерти коментирали, че пътят на повечето сирийци, хванати в Румъния, най-вероятно е бил от Турция, нелегално през България в опит да се достигне Западна Европа.

По данни на Евростат от януари 2011 г. до август 2012 г. в Европейският съюз заедно с Норвегия и Швейцария са подадени 16 474 молби за убежище от сирийци. Най-голям и приливът в Германия, където са подадени 5515, в Швеция - 2506, следват Швейцария (1405), Австрия (972), Обединеното кралство (912), Дания (908) и Белгия (796). За останалите държави членки този брой е значително по-малък.

По подобен начин се тълкуват и данните, според които страни като Германия, Швеция, Швейцария и Австрия страдат от най-големия прилив на сирийски бежанци.

В същото време по неофициална информация от източници в МВР сирийците напоследък предпочитали да не подават молби за бежански статут в България, ако бъдат заловени да преминават нелегално границата с Турция, а искат да се върнат отново в съседната страна.

Това се прави, за да не влязат в общата европейска система за обмен на данни за кандидат бежанците, която включва всичките им лични данни, включително и пръстови отпечатъци, обясняват експертите.

Ако влязат в този обмен, хванати впоследствие в друга европейска страна, кандидатите за бежанци ще бъдат върнати в първата държава от ЕС, в която са подали молба за убежище.

Ако обаче не бъдат регистрирани в България, а се върнат в Турция например, впоследствие могат безпроблемно да направят нов опит да достигнат Западна Европа и няма да има причина да бъдат изгонени оттам.

Представители на неправителствени организации в Румъния също коментираха преди време пред „Дневник“, че подобна е тенденцията и за тяхната страна - хората да се опитват да минават нелегално и да не бъдат регистрирани в едни от най-бедните страни от Европа.

ВКБООН отчита, че Европа все още чувства сравнително слаб натиск от сирийски бежанци, а в голямата си степен те се концентрират в Ирак, Йордания, Ливан и Турция.

Ирак, Йордания, Ливан и Турция продължават да приемат мнозинството от сирийски бежанци – към момента 343 871 са официално регистрираните като бежанци или получаващите помощ сирийци, съобщават от Комисариата.

В ЕС броят на търсещите убежище от Сирия е сравнително малък, като през последните 18 месеца броят на подадените от сирийски граждани молби за убежище е по-малък от 20 000.

Въпреки това обаче се забелязват тревожни тенденции на различно третиране на сирийците.

На някои места конфликтът в Сирия се приема за достатъчно основание за предоставяне на закрила, другаде обаче има висок процент откази или пък им се дава само частичен статут като „допустим престой“, което ограничава правата и поставя хората в риск.

Затова Комисариатът призовава всички европейски страни да уеднаквят системите си на третиране на тези хора и да отстояват принципите на Общата европейска система за убежище, като всяка страна членка изготви национален план за действие при непредвидени ситуации за новопристигащи бежанци.

Статистиката, предоставена от ВКБООН, набелязва силно тревожна за бъдещето тенденция - за момента Европа е приела един нищожен процент от избягалите от Сирия, но натискът нараства.

Повечето от наскоро пристигналите бежанци в България са настанени в транзитния център в Пъстрогор, на около 12 км от границата с Турция, където имат подслон и могат да се движат свободно. Сирийците разполагат с около 1 евро на ден за храна, в същото време най-близкият магазин е на 2 км пеша, предупреждават от ВКБООН.

Конфликтът в Сирия започна в средата на март 2011 и до момента е отнел живота на около 31 000 души.

#Сирия #бежанци #Западна Европа #България #Румъния #Ирак #Йордания #Ливан #Турция #Пъстрогор #лагери #ВКБООН #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »