Българи и румънци са работници „втора ръка“ във Великобритани, показа Би Би Си

Българи и румънци са работници „втора ръка“ във Великобритани, показа Би Би Си
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Британската телевизия Би Би Си излъчи репортаж, заснет със скрита камера, който показа лошото третиране на българите и румънците, работещи на Острова.

Репортажът показва, че макар България и Румъния да са членки на Европейския Съюз, гражданите на двете страни са зле платени и експлоатирани, предаде Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Телевизията работила с румънска журналистка, която си намерила работа като камериерка в хотел в британската столица и след два дни работа румънката получила 33 паунда, което е три пъти по-малко от минималната заплата във Великобритания.

След като отишла в агенцията за подбор на персонал, за да поиска обяснение, й било казано, че румънците и българите създават много проблеми и "трябва да разберете какъв е статутът ви в тази държава".

Разговорите със служителите от агенцията са записани със скрита камера и на тях се вижда, че когато репортерката под прикритие показва договора си, жената срещу нея го взема и го къса на парчета, без да дава обяснения.

От репортажа става ясно, че макар българите и румънците да имат право да живеят във Великобритания, това не означава автоматично, че имат право да работят на Острова.

Това става възможно благодарение на вратичките в британското законодателство, според което макар на гражданите на България и Румъния да не е позволено да работят във Великобритания, те могат да бъдат самонаети, т.е. да работят за себе си и сами да плащат данъците и осигуровките си.

Агенциите, които предлагат работа на имигрантите, се възползват от това, защото им излиза по-евтино да не плащат осигуровки, болнични и отпуск на служителите си.

Така под формата на самонаети лица хиляди хора работят за мизерни заплати, а бизнесът, използващ услугите на тези агенции, си затварят очите за нередностите.

След излъчването на репортажа хотел „Сейнт Ермин", който се споменава в него, съобщи, че вече не работи с въпросната агенция за подбор на персонал, след като наскоро разбрал за възможни нередности в практиките й за осигуряване на работа.

#Би Би Си #репортаж #българи #България #румънци #Румъния #ЕС #Европейски съюз #работа #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"