Някой ще напусне еврозоната, прогнозира премиерът на Словакия

Някой ще напусне еврозоната, прогнозира премиерът на Словакия
Ще дойде време, когато някои държави няма да могат да поддържат темпото на консолидиране на държавните финанси, прогнозира словашкият премиер Роберт Фицо. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Еврозоната вероятно няма да оцелее в сегашния си формат и една или няколко държави ще трябва да напуснат 17-членния блок с обща валута, прогнозира премиерът на Словакия Роберт Фицо.

„Ще дойде време, когато някои държави няма да могат да поддържат темпото на консолидиране на държавните финанси и да спазват задълженията си, и една, може би две държави няма да останат в еврозоната," каза Роберт Фицо пред телевизия „Маркиза".

Според министър-председателя на Словакия, ако Гърция не може да изпълнява задълженията си, трябва да премине към „контролирано напускане на еврозоната", предаде „Дневник".

Робърт Фицо допълни, че неконтролируемо излизане ще навреди на икономическия ръст на Словакия.

„Сега смятам, че Гърция не спазва задълженията си, искайки повече изключения и още време," заяви премиерът.

В понеделник се очаква нов кръг преговори между тройката кредитори на Гърция - ЕС, Европейската централна банка и МВФ, и гръцкото правителство по предложения пакет икономии от 13,5 млрд. евро.

Словакия, бивша комунистическа икономика с 5,4 млн. души и една от най-бедните страни-членки на еврозоната, беше единствената държава, отказала да участва в първоначалния спасителен пакет за Гърция през 2010 г.

Тя също така е и последната страна от еврозоната, ратифицирала временния Европейски фонд за финансова стабилност, коментира АФП.

Словашкото правителство на левицата ще премахне от 2013 г. плоския данък от 19% за физически и юридически лица и ще го замени с прогресивен данък, съобщи преди дни Роберт Фицо.

Данък печалба за компаниите ще бъде увеличен от 19% на 23%, а за частни лица с доходи над 3300 евро на месец данък общ доход ще нарасне до 25%.

#Словакия #Роберт Фицо #премиер на Словакия #еврозона #Гърция #МВФ #ЕЦБ #ЕС #плосък данък #прогресивен данък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"