Плевнелиев: Трябва да има референдум преди преговорите за „Белене“

Плевнелиев: Трябва да има референдум преди преговорите за „Белене“
Президентът Росен Плевнелиев по време на заседание на Съвета за външна политика, отбрана и сигурност, провел се на 21 септември 2012 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България не трябва да води преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум за АЕЦ „Белене“, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на откриването на новата учебна година в Техническия университет в София в понеделник. Има събрани подписи и ако България не започне референдум, ще бъде нанесен удар на демокрацията, предаде Информационна агенция „Фокус".

„Вече практически сме в процедура по референдум. Но тогава защо в парламента ще се преговаря с появил се наскоро, в последния момент, фонд, който не е стратегически инвеститор“, запита Плевнелиев.

Според държавния глава парламентът трябва да се съобрази с българските граждани и правителството с право поставя куп условия на неочаквано появилия се финансов инвеститор за АЕЦ „Белене“.

Когато инвеститорът в АЕЦ „Белене“ даде гаранция от 200 млн. евро, тогава ще разговаряме с тях, заяви в неделя за пореден път премиерът Бойко Борисов.

По същото време министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че се надява през започналата вече седмица да получи отговор от енергийния департамент на САЩ относно инвеститора „Глобъл пауър консорциум“.

За иска на Русия той посочи, че обикновено до започване на такъв тип дела трябва поне една година.

„По първите дела, които пък ние заведохме, все още няма определен арбитражен състав“, посочи Добрев.

По думите му българската позиция е подготвена и тя е, че Русия няма основания да иска от страната 1 млрд. евро компенсации.

Министър Добрев подчерта още, че след 31 март България вече няма никакви договорни отношения с федерацията.

Той бе категоричен, че в момента не се водят никакви преговори с Русия.

#Бойко Борисов #премиер #АЕЦ „Белене” #министър-председател #България #Глобъл пауър консорциум #САЩ #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »