Никола Газдов: България законова държава ли е?

Никола Газдов: България законова държава ли е?
Протестиращите срещу ДКЕВР и техните лозунги. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Чуждестранните инвеститори във ВЕИ сектора в България ще спрат, ако веднъж бъдат излъгани, заяви председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов.

По време на протеста против таксата за достъп за ВЕИ в понеделник Газдов коментира, че подобни решения на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще изгонят идващите от Корея, САЩ, Близкия изток, Китай и Япония инвестиции, предаде БГНЕС.

„Когато с едно решение се промени закон, тогава и българските, и чуждестранните инвеститори се питат дали България е законова държава“, допълни той.

Газдов, заедно с още около 250 души, излезе пред Министерския съвет и сградата на ДКЕВР, за да изрази несъгласието си с таксата, която може да отнеме до 40% от приходите на производителите на зелена енергия.

В средата на септември ДКЕВР свали цената на зелената енергия със задна дата без обществено обсъждане, а само преди няколко дни председателят на комисията Ангел Семерджиев обяви, че ДКЕВР няма намерение да променя таксите за достъп до енергийната мрежа на България.

По-рано в понеделник Семерджиев беше посрещнат на работното си място от протестиращите с освирквания и викове „Оставка!“, но въпреки това той беше категоричен, че няма да води диалог с тях.

Според Никола Газдов решението на ДКЕВР е „дискриминационно, противоречи на няколко закона в България, на няколко европейски директиви“ и допълни, че то няма как да издържи в съда, тъй като не е обосновано логически.

„Ние искаме тази такса да бъде отменена, най-малкото преразгледана, заради нея България ще бъде осъдена“, продължи председателят на БФА.

По думите на Газдов чуждестранните инвеститори са вложили около 3 млрд. лв. в последните години във ВЕИ сектора.

Според него с това решение се цели бизнесът да бъде погубен, като предположи, че интересът е свързан с паричните потоци, които в момента са насочени към ЧЕЗ, ЕВН, ЕНЕРГО-ПРО И ЕСО.

Според Газдов всички български малки ВЕИ компании са застрашени от фалит и от много негативен ефект върху останалите бизнеси.

Газдов обърна внимание и на ефекта върху банките, които по неговите думи участват с около 2 млрд. лв. финансиране на ВЕИ проектите.

„Това се отразява много негативно на самите финансови институции, банките ще имат по-малко пари и ще ги дават с по-висока лихва на българския бизнес. Това се отразява на цялата българска икономика, не говорим само за ВЕИ“, разясни председателят на БФА.

#ВЕИ #ток #НЕК #министър на икономиката #Делян Добрев #електроенергия #зелена енергия #ДКЕВР #Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #Ангел Семерджиев #Никола Газдов #БФА #Българска фотоволтаична асоциация #фотоволтаични централи #соларни паркове #възобновяеми енергийни източници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници