Близо 13% от жителите на Земята са над 60 години

Близо 13% от жителите на Земята са над 60 години
Япония е световен рекордьор по застаряващо население, като над 30% от населението на страната е на 60 и повече години. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Правителствата трябва да водят политика, приспособена към застаряването на населението, призова Фондът на ООН за населението.

Доклад, изготвен от фонда съвместно с асоциацията „Хелп ейдж интернешънъл“, настоява държавите да подобрят своите здравни системи, предаде „Дневник“.

Представен на 1 октомври - Международния ден на възрастните хора, той съобщава, че 893 млн. души, или 12,8 процента от 7-те милиарда жители на Земята, са на възраст над 60 години.

Според прогнозите представителите на тази група от населението ще се увеличат с 200 млн. през следващото десетилетие и техният брой ще надхвърли прага от един милиард, което очевидно ще натежи върху здравните и социалните системи на държавите.

Докладът предупреждава, че към средата на века около 80% от възрастните хора ще живеят в развиващите се страни.

Поради това, че огромният дял от тяхното население в момента са младежи, много от тези държави никога не са имали политика за възрастните.

Докладът на ООН осъжда уязвимостта, непълното използване на трудовия потенциал, дискриминацията и насилието, на които са подложени възрастните хора. Неговите автори призовават правителствата да сложат край на тези „деструктивни практики и вместо това да инвестират във възрастните хора“.

Докладът бе представен на симпозиум за застаряването на японското население. Япония е световен рекордьор в тази област, като над 30% от населението на страната е на 60 и повече години.

#застаряване #ООН #Международен ден на възрастните хора #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"