НЕК дължи общо 2 млрд. лв., 1,5 млрд. лв. само за АЕЦ „Белене"

НЕК дължи общо 2 млрд. лв., 1,5 млрд. лв. само за АЕЦ „Белене"
Дължимите плащания на Националната електрическа компания (НЕК) са 2 млрд. лв., 1,5 млрд. лв. от които са по проекта АЕЦ „Белене", обяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дължимите плащания на Националната електрическа компания (НЕК) са 2 млрд. лв., 1,5 млрд. лв. от които са по проекта АЕЦ „Белене", обяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Той отговори на въпрос на депутата от Синята коалиция Иван Иванов за мерките за оздравяване на финансовото състояние на НЕК по време на парламентарния контрол в петък, предаде информационна агенция „Фокус".

По думите на Иван Иванов, вина за голямата задлъжнялост на НЕК имат самата компания и ДКЕВР.

Според него най-сериозните причини за състоянието на НЕК са проектите АЕЦ „Белене" и „Цанков камък", а Делян Добрев се съгласи с това становище.

„От 2 млрд. лв. задължения на НЕК, 1,5 млрд. лв. е плащането по АЕЦ „Белене". Ако е била учредена проектна компания, "тя щеше да търси финансиране, а не да се прави НЕК заложник," подчерта икономическият министър.

В началото на седмицата руски медии цитираха неназован източник на руската компания „Росатом", според когото „Атомстройекспорт" има всички шансове да спечели арбитражното дело за 1 млрд. евро компенсации за отказа от проекта АЕЦ „Белене".

Това щяло да доведе до фалит на НЕК, а руската страна щяла да придобие активите на компанията.

В отговор на въпрос на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров, Делян Добрев отново увери, че от 6 месеца властите в България се готвят за „юридическа защита за арбитраж по договора за АЕЦ „Белене" в отговор на хода на „Атомстройекспорт".

„Това е една каша, забъркана от БСП, и България е изнудвана с 1 млрд. евро," заяви Мартин Димитров и допълни, че Русия иска проектът да се възкреси.

Делян Добрев обаче посочи, че искът е „напълно неоснователен" и призова за сдържаност по темата.

„Русия е напълно наясно, че няма да получи 1 млрд. евро. Целта е оказване на политически натиск и може би касае „Южен поток"," изтъкна Мартин Димитров.

Според него този иск на Русия е част от по-широка стратегия и не трябва да има подценяване.

„Никоя руска компания няма да отправи иск, ако Владимир Путин не е информиран," коментира бившият лидер на СДС.

#Делян Добрев #министър на икономиката #Иван Иванов #Мартин Димитров #депутат от СК #НЕК #АЕЦ „Белене" #„Росатом" #„Атомстройекспорт" #„Южен поток" #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »