Бразилия представи талисмана на Мондиал 2014 – броненосец

Бразилия представи талисмана на Мондиал 2014 – броненосец
Бразилия представи броненосец за талисман на Световното първенство по футбол през 2014 г.
A A+ A++ A

Бразилия представи броненосец за талисман на Световното първенство по футбол през 2014 г., а до средата на ноември след гласуване организаторите трябва да обявят и името на животното.

Церемонията по обявяването на талисмана беше с участието на рекордьора по голове на световни първенства Роналдо, предаде „Дневник“.

„Радостен съм да приветствам този толкова важен член на отбора за 2014 г. Талисманът ще играе важна роля на посланик в следващите две години. Сигурен съм, че ще вдъхнови много млади футболни запалянковци в Бразилия и по целия свят с голямата страст, която има към спорта и страната си“, каза бившият нападател.

Броненосецът ще се казва Амижуби, Фулеко или Зузеко. Първото име е символ на приятелството и удоволствието, обясниха от ФИФА. Другите две са „екологични послания“.

Бразилският трипоясен броненосец е застрашен от изчезване вид. Той се свива „на топка“ при заплаха и живее в Североизточна Бразилия.

Генералният секретар на ФИФА Жером Валке обясни, че една от задачите на Мондиал 2014 е да обърне внимание на важността за запазване на околната среда.

В ролята си на талисман животното носи цветовете на бразилското знаме и фланелка с надпис „Бразилия 2014“.

Талисманите на предишните две световни първенства също бяха животни - леопардът Закуми в Южна Африка и лъвът Голео в Германия. Първият талисман беше през 1966 г. в Англия - лъвът Уили.

Други по-известни талисмани са момчето Хуанито от Мексико 1970, портокалът Наранхито от Испания 1982, кучето Страйкър от САЩ 1994 и петелът Футикс от Франция 1998.

Топката, с която ще се играят срещите в Бразилия, ще се казва „Бразука“. Името беше избрано от запалянковците по света след гласуване в интернет.

#ФИФА #Мондиал 2014 #Бразилия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"