С 5% поскъпва трудът на служителите

С 5% поскъпва трудът на служителите
В строителството обаче общите разходи на работодателите за един отработен час намаляват с 2,1%. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С близо 5% нарастват разходите на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица през второто тримесечие на 2012 г. в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на НСИ.

В индустрията увеличението е с 2,5%, а в услугите – с 8,9%. В строителството обаче общите разходи на работодателите за един отработен час намаляват с 2,1%.

По икономически дейности през второто тримесечие на 2012 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в дейностите „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - 16%, „Други дейности“ - 15%, и „Професионални дейности и научни изследвания“ – 11%.

Най-нисък пък е ръстът в „Държавно управление“ и „Финансови и застрахователни дейности“ - съответно 0,5% и 2%.

Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономически дейности: „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - с 4%, и „Строителство“ - с 2%.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 6% спрямо второто тримесечие на 2011 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 0.2%.

По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от -4% за „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ до 17% за „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“.

#НСИ #работодател #служител #разходи #работна заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »