Рашидов: Народ без мечти е като човек без очи

Рашидов: Народ без мечти е като човек без очи
С думите „Народ без мечти е като човек без очи!“ културният министър Вежди Рашидов откри учебната година в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Осъществете мечтите си, защото народ без мечти е като човек без очи, призова министърът на културата Вежди Рашидов при откриването на учебната година в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“.

„Желая ви много да работите, много бели да правите, но и много отговорности да понесете, защото сте длъжни да бъдете лицето на нацията“, заяви още Вежди Рашидов, цитиран от БГНЕС.

„Ще минете през всички перипети, от радостта през завистта, по-талантливите ще бъдат ругани, по-малко талантливите – незабелязани. Но вие имате една цел – всички да бъдете големи български творци. Правете го, защото това е бъдещето“, допълни Вежди Рашидов.

Той подчерта разликата между училищата в общообразователната система и специализираните като тези по изкуствата, като посочи, че учениците не стават гении още с прекрачването на прага.

„Вие сте по-талантливите от общообразователната система, вие сте по-значимите за обществото“, категоричен бе Вежди Рашидов и поясни, че Художествената гимназия „Илия Петров“ е първото училище, което е ремонтирано по време на неговия мандат.

„Това, което установих, е, че от моето завършване до моето остаряване не бяха сменени стативите, където да рисуват децата. Всичко беше в окаяно състояние“, допълни той.

Министърът се закани и да провери дали учениците са запазили здрави осигурените от него стативи.

„Аз ще ви помоля не да бъде както ви заварих тук в една революционна обстановка преди години. Защото нашата революция са нашите четки, нашите скулптури, нашето творчество. Много често са променяли света художници, поети, писатели, така че имаме силно оръжие в ръцете. Не ни е нужно друго, ние ще се борим с тези средства“, заяви културният министър.

Тържествените слова на Вежди Рашидов не бяха единственото приветствие на старта на новата учебна година за учениците от художествената гимназия.

След големите думи министърът на културата заедно с директора на училището Иван Минеков, откри голям релеф на патрона на училището – художника Илия Петров.

Релефът е дело на Иван Минеков и маркира края на честванията на 60-годишнината от създаването на гимназията.

#Илия Петров #първи учебен ден #Вежди Рашидов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »