Масови стачки блокират Гърция през седмицата

Масови стачки блокират Гърция през седмицата
Стачни действия в секторите на здравеопазването, образованието, транспорта и съдебната система блокират Гърция от понеделник. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Стачни действия в секторите на здравеопазването, образованието, транспорта и съдебната система блокират Гърция от понеделник.

Около 22 000 болнични лекари от всички болнични заведения и здравни центрове в страната ще спрат работа с искане да им бъдат заплатени отработените дежурства, съобщават гръцки медии, цитирани от БТА.

Здравните работници протестират и срещу готвените нови мерки, което ще доведе до 18-процентно намаляване на заплатите им. Възнагражденията на лекарите вече бяха намалени с 40%.

По време на стачката ще бъдат приемани само спешни случаи, а планираните прегледи ще бъдат отложени.

От понеделник до петък ще стачкуват преподавателите в университета в Патра. Синдикатът на работещите в сектора на средното образование ОЛМЕ ще участва в общия протест, свикан от най-големите синдикални организации в страната - ГСЕЕ и АДЕДИ, на 26 септември.

Протестни действия срещу ново орязване на заплати предприемат и работещите в съдебната система, което ще доведе до сериозни проблеми по хиляди дела.

От вторник до 30 септември прокурори преустановяват участието си в заседания на всички наказателни съдилища в страната.

Във вторник 24-часова предупредителна стачка са обявили работещите в градския транспорт на Атина.

#Гърция #стачка #протест #здравеопазване #образование #транспорт #съдебна система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »