Сърбия на косъм от банкрут, дължи 24 млрд. евро

Сърбия на косъм от банкрут, дължи 24 млрд. евро
Сърбия ще приключи тази година с двуцифрена инфлация, най-високата в Европа, пише пък белградският вестник „Вечерне новости“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На 24 млрд. евро възлиза външния дълг на Сърбия в края на месец юни, съобщи Стопанската камера на държавата.

От общия външен дълъг 23,83 млрд. евро са главница, а 254 млн. евро са лихви. Държавният дълъг възлиза на 11 млрд. евро, а частният – 13 млрд. евро, предаде БГНЕС.

Сърбия ще приключи тази година с двуцифрена инфлация, най-високата в Европа, пише пък белградският вестник „Вечерне новости“ в материал, озаглавен „Рекордьори сме по цени“.

Обезценяването на динара е дълготраен източник на инфлационен натиск, пише изданието, цитирано от БТА, като отбелязва, че производството трябва да се увеличи.

„Без споразумение с МВФ Сърбия е много по-близо до банкрут“, алармира вестник „Блиц“.

Ако правителството не сключи споразумение с Международния валутен фонд за заем, Сърбия ще бъде с една стъпка по-близо до банкрут, пише вестникът.

„Кредитите ще бъдат по-скъпи и по-малко достъпни, а още през тази година ще бъдат много проблематични финансирането на бюджетния дефицит, рефинансирането на дълга и изплащането на главницата“, допълва „Блиц“.

Истинските ефекти от една такава политика ще бъдат видими от Нова година, пише изданието.

Водената от социалистите коалиция, веднага щом пое властта, настоя за незабавни разговори с МВФ, който замрази помощна програма от 1 млрд. евро през февруари заради растящите дълг и бюджетен дефицит на страната.

Месец по-късно от фонда отхвърлиха искането на Белград за бързи разговори по сделката за нов заем заради опасенията, че правителството нарушава независимостта на сръбската централна банка.

Те обясниха, че експерти от МВФ ще пристигнат в Сърбия, но за да обсъдят закона за централната банка.

#Бюджетен дефицит #МВФ #вестник „Блиц“ #вестник „Вечерне новости“ #инфлация #външен дълг #Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"