Игнатов: Образованието трябва да бъде прагматично

Игнатов: Образованието трябва да бъде прагматично
Сергей Игнатов обеща с приемането на Бюджет 2013 от 1 януари средствата в сферата на образованието да нараснат с между 80 и 100 млн. лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Образованието трябва да стане по-прагматично – теорията е предимство на българското образование, от една страна, но от друга, е планината, която трябва да се преодолее, коментира ресорният министър Сергей Игнатов.

„По този начин ще се синхронизира знанието на нашите ученици със знанието на учениците в Европейския съюз“, отбеляза още министърът в интервю по БНТ по случай първия ден от новата учебна 2012/2013 г.

Сергей Игнатов обеща с приемането на Бюджет 2013 от 1 януари средствата в сферата на образованието да нараснат с между 80 и 100 млн. лв., с които системата щяла да се справи блестящо.

„2009 г. беше разтърсваща за нашата система, защото загубихме 200 млн. лв. заради съкращенията и кризата. Но моят екип си извоюва тогава 500 милиона европейски средства“, посочи образователният министър.

Сергей Игнатов коментира и исканията на синдикатите минималната работна заплата на учителите да се увеличи на 500 евро.

„Минимална заплата 500 евро е възможна след няколко години. Не е възможно да поискам всичко за образованието, образованието е на трето място в нашата страна, след социални пенсии и здравеопазване“, каза министърът.

„Учителската професия е изключително престижна. Казвам го като министър на образованието, защото самият аз преди време избрах учителската професия. Учителят има изключителната привилегия да се занимава с интелектуален труд, той е длъжен да чете постоянно и да се информира“, категоричен е министърът на образованието.

Според Сергей Игнатов учителската професия винаги е възрожденска, защото учителят служи на обществото. Съвременният учител се превръща в медиатор, в свързващото звено, защото отвсякъде влиза информацията.

„Ролята на учителя е да напътства и това е много сложно, защото информационният поток е огромен и някои неща са заплашителни за психиката на подрастващите“, каза Сергей Игнатов.

Провокиран от критиките към шестобалната система за оценяване министърът коментира, че засега тя върши работа, но подчерта, че вместо да се въвеждат оценки за поведението на учениците, по-добре да се работи върху проблемите в поведението им.

Сергей Игнатов изрази убеждението, че никой няма да бламира Закона за училищното образование и той ще бъде приет, защото е постигнат консенсус по спорните текстове.

Образователният министър за пореден път коментира и тетрадките с поп-фолк изпълнители на кориците, като ги определи като „синдром на лошо планирана пазарна стратегия“.

„Тези тетрадки могат да се купуват масово, но това са еднократни ползи“, посочи той. „Разпоредихме на директорите на училищата да бъде сведено до знанието на всички родители, че тетрадки с такива разголени тела не са добре дошли в училище. Нямаме инструмент това да го забраним, единственият начин е с метода на убеждението“, каза министърът на образованието.

Реакцията на обществото след случая с Ботев и Левски в доклада на Комисията за защита от дискриминация през лятото пък обнадеждил Игнатов, че скоро възрожденските герои ще се появят върху тетрадките.

„Образованието е приключение. Учениците трябва да се подготвят за нещо друго, че като завършват училището, те ще учат до края на живота си“, завърши Сергей Игнатов.

#Сергей Игнатов #Закон за училищното образование #първи учебен ден #КЗК #тетрадки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"