„Фигаро“: България и Израел заедно срещу тероризма

„Фигаро“: България и Израел заедно срещу тероризма
Близките на загиналите израелски граждани се прекланят пред паметта им по време на молебен в София. Снимка: AFP
A A+ A++ A

От „Фигаро“; Превод: БГНЕС

Датата на второто съвместно заседание на българското и израелското правителство, 11 септември, не е избрана случайно.

Този път няма да става въпрос за туризъм и земеделие, както преди една година в София, а за атентата на 18 юли, който причини смъртта на седем души, от които петима израелски туристи в Бургас, на брега на Черно море.

„На това заседание двете страни ще покажат, че са обединени срещу тероризма. Ние сме по-силни отвсякога“, казва израелският посланик в София Шаул Камиса-Раз малко преди излитането за Йерусалим на 12 от 16-те министри в правителството на Бойко Борисов.

По-конкретно тази среща ще бъде повод да се обсъди разследването след безпрецедентния акт на територията на малката балканска страна, макар че за Израел няма никакво съмнение – едва няколко часа след взрива на летището в Бургас Йерусалим обвини Иран и „Хизбула“.

Тази бързина на Израел контрастира с бавния темп на разследването на място. Българските полицаи наистина разпространиха фотороботи на предполагаемия атентатор и на един негов съучастник, но все още не се знае нищо за мотивите им, за маршрута им и дори за самоличността им.

В България мълчанието породи множество теории. Тезата за камикадзето беше поставена под съмнение от много свидетелски показания, поставяйки под въпрос сериозността на работата на полицията.

Зад кулисите дори се появи известно напрежение сред разследващите, като българите обвиниха израелските си колеги, че са „монополизирали процедурата“, и се оплакаха, че вече нямат достъп до съществени документи.

„Срещата в Йерусалим е крайна форма на доверие“, смята Владимир Чуков, български специалист по мюсюлманския свят, който обяснява бавния темп на разследването с „тектоничния“ ефект, който би могъл да има поставянето под съмнение на този или онзи участник в конфликта в Близкия изток.

Обвиненията срещу иранския режим силно смутиха и българския външен министър Николай Младенов, който предупреди да не се правят „прибързани заключения“. Израелски представители заявиха неколкократно, че „разбират“ тази предпазливост.

„Ние знаем поръчителя. Чрез него трябва да стигнем до извършителите. Вие трябва да вървите по обратния път. Надявам се само, че ще се срещнем някъде по средата“, заяви на 30 август в София израелският вицепремиер Моше Яалон.

Дошъл да се поклони пред жертвите, този бивш началник на ГЩ на израелските отбранителни сили Цахал между 2002 и 2005 г. се възползва от визитата, за да обвини един от командирите на революционните гвардейци в Иран, Касем Солеймани, който организирал атентата в Бургас.

„Още малко търпение. Скоро пъзелът ще бъде подреден“, заключи той.

#България #Израел #София #Бургас #Черно море #атентат #Шаул Камиса-Раз #Йерусалим #атентат #Бойко Борисов #премиер #Хизбула #Иран #Владимир Чуков #Близкия изток #Николай Младенов #външен министър #Моше Яалон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"