Руски медии: Отстъпката на „Газпром“ за България в по-малка от 11%

Руски медии: Отстъпката на „Газпром“ за България в по-малка от 11%
България е малък потребител за „Газпром" и за руската компания е далеч по-важно да осъществи проекта за „Южен поток", чийто капацитет надхвърля 20 пъти доставките за България. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Отстъпката от цената на доставките на природен газ, която „Газпром" даде на България, е по-малка от 11%, както сочат официалните български разчети, посочиха руски медии.

Докато България обяви, че е договорена отстъпка от 11,1% със задна дата от 1 април, „РБК daily" цитира „източник, запознат със ситуацията", според който по някои прогнози става дума за 10%, а според други - дори за малко по-малко, предаде БТА.

Руски аналитик пък пресметнал, че общата стойност на отстъпката ще е „символичните" 95 млн. долара, пише изданието, докато българските разчети залагат на 115 млн. долара.

Разминаването е заради това, че отстъпката е определена не като конкретно число, а ще се пресмята по формула, зависеща от прогнозните цени на нефта и нефтопродуктите, уточнява „РБК daily".

Изданието обяснява постигнатите споразумения с лоялността на България към проекта за газопровод „Южен поток".

България е малък потребител за „Газпром" и за руската компания е далеч по-важно да осъществи проекта за „Южен поток" - капацитетът на тръбата е към 63 милиарда кубика газ, което 20 пъти надхвърля доставките за България (2.81 млрд. куб. м през 2011 г.).

Затова „Газпром" е склонил за отстъпката независимо от доста напрегнатите отношения с България, коментира Александър Курдин от Руската енергийна агенция.

Изданието напомня за отказа на София от проектите за АЕЦ „Белене" и петролопровода Бургас-Александруполис, в които участваше и Русия.

Отстъпката цели да адаптира договорите към промените в пазарните условия и да направи по-конкурентоспособен газа, изнасян от Русия, обясняват за всекидневника представители на „Газпром експорт".

Изданието припомня, че чуждите партньори на „Газпром" имат право да искат преразглеждане на ценовата формула за газа на всеки три години, ако възникнат реални промени на пазара.

Тази година руският монополист вече предостави десетпроцентна отстъпка на фирми от Франция, Германия, Словакия, Турция, Италия и Австрия, напомня „РБК daily".

Украинското рускоезично издание „Биржевой лидер" пък дава за пример България на украинското правителство, „което би трябвало да се поучи как се преговаря с „Газпром", защото българите успяха да издействат значителни отстъпки, както и много европейски държави," предаде още БТА.

#„Газпром" #България #„Южен поток" #АЕЦ „Белене" #Бургас-Александруполис #Русия #природен газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"