Бивш министър може да оглави „Виваком“ след продажбата

Бивш министър може да оглави „Виваком“ след продажбата
Сделката за продажбата на БТК е най-сложната сделка за всички времена в България и не се очаква да приключи преди края на октомври. Снимка: Капитал дейли
A A+ A++ A

Бившият министър на транспорта и съобщенията Пламен Петров най-вероятно ще оглави БТК след продажбата на телекома на българо-руския консорциум между Корпоративна търговска банка (КТБ) и Внешторгбанк (ВТБ).

Пламен Петров е близък до колегата си от кабинета „Сакскобургготски" - бившият финансов министър Милен Велчев, който оглавява българското поделение на ВТБ, 75% от чиито акции са собственост на правителството в Кремъл, пише вестник „Труд".

Само допреди месец Пламен Петров бе финансов директор на друг мобилен оператор в България - „МобилТел".

Според източници от компанията Пламен Петров напуснал заради сериозен междуличностен конфликт с изпълнителния директор Андреас Майерхофер.

Второто име, което се спяга за шефското място в БТК, е на Александър Манолев, който допреди година бе шеф на борда на директорите на „Булгартабак".

Любопитен факт е, че и той е заемал мениджърска позиция в „М-Тел", а и е близък до шефа на КТБ Цветан Василев, отбелязва вестник „Труд".

Кой и дали изобщо някой от двамата ще оглави БТК, ще стане ясно след два месеца.

Продажбата на компанията според участници в процедурата е най-сложната сделка за всички времена в България и не се очаква да приключи преди края на октомври.

Дотогава ще стане ясен процентът на акционерното участие на кредиторите на телекома в сделката. Вероятно той ще бъде под 20%.

Останалите акции ще бъдат поделени поравно между КТБ и ВТБ.

#Пламен Петров #Корпоративна търговска банка #КТБ #ВТБ #„Мобилтел" #„М-Тел" #VTB Capital #VTB #вестник „Труд" #Александър Манолев #„Булгартабак" #Милен Велчев #Цветан Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"