Протестиращи: Фандъкова преговаря с подставени организации за паркирането

Протестиращи: Фандъкова преговаря с подставени организации за паркирането
Третият ден на протестите пред паметника на Патриарх Евтимий в София премина под знака на разделението между граждани и движението "ДНЕС". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кметът на София Йорданка Фандъкова преговаря за новите правила за паркиране в София само с подставени организации, обявиха протестиращи, които се разграничиха от Гражданското движение ДНЕС.

ДНЕС не претендира да е организатор на събитието, но в понеделник ще бъде проведена работна среща с Йорданка Фандъкова за обсъждането на наредбата, заяви представителят на движението Анжелика Цокова, цитирана от БГНЕС.

Това разгневи някои от гражданите, събрали се на бул. „Патриарх Евтимий", които отрекоха да са били организирани от движението и заявиха, че няма да преговарят с „рекетьори и терористи".

По време на блокирането на движението по самия булевард гражданите повдигнаха идеята да изпратят свои представители на срещата, както и в понеделник да изнесат протеста си пред Столична община.

Те отново отправиха своите критики към ДНЕС, определяйки го като като платено. Гневни изказвания не бяха спестени по отношение на кмета Йорданка Фандъкова и председателя на СОС Елен Герджиков.

„Останахме с впечатлението, че в СО смятат, че няма много недоволни граждани, че по-скоро инцидентна е проявата на някакво недоволство. Казахме им, че подписката днес наброява около 20 000 души и това не смятаме за инцидент,” каза Анжелика Цокова.

По думите й, предложенията на ДНЕС са обобщени с исканията на живеещите в центъра на София.

„Няма организатори, аз разбрах чрез Фейсбук, но Фейсбук групата не организира протестите,” заяви активистка.

„Аз не призовавам никого да блокира кръстовище, това не идва от нашата група", допълни създателката на групата в социалната медия. Това е много атрактивно поведение – да блокираш кръстовища, да крещиш и да се напиваш, но категорично не сме съгласни с това нещо,” заяви пък Анжелика Цокова.

Тези думи предизвикаха и недоволство в известна част от протестиращите, а един от активните граждани през последните дни посочи като организатор на действията Мирослав Зорев, който обещал да запали колата си в знак на протест. Цокова отговори, че той просто има мегафон.

„Всички знаем, че техните лидери са политически личности, участвали в много политически партии, а ние сме граждани," заяви през мегафона Мирослав Зорев по отношение на движението.

„Не се борим за никакво лидерство, очевидно е, че някои хора се интересуват по-скоро от атрактивно поведение и от това да бъдат организатори на протест, отколкото да се решат конкретни проблеми,” продължи Анжелика Цокова.

По време на блокирането на пътните платна на бул. „Патриарх Евримий" симпатизантите на движение ДНЕС и участниците в една от Фейсбук групите отказаха да вземат участие заедно с останалите протестиращи.

„Няма да позволим, без да сме оторизирали никого, ние, които сме блокирали кръстовището, да ходят, да преговарят, да се съгласяват ние да плащаме рекет. Аз рекет на никой няма да плащам и ще си гледам само за децата,” каза Мирослав Зорев.

За пореден ден участие в протеста взе и музикантът Иван Лечев, който даде глас на една по-прагматична позиция.

„В понеделник имаме уговорена среща, точка по точка тази наредба ще я пресеем и ще я коригираме. Така се върши работа, няма никакъв смисъл да викаме силно. Тази работа ще я свършим ние с кмета, освен ако не искате друг кмет, само че това ще стане много по-бавно,” бе предложението на Иван Лечев.

Столичният кмет Йорднака Фандъкова се срещна в петък с представители на протестиращите.

Стана ясно, че за стикери за паркиране в Синя зона в София ще могат да подават документи наематели, водачи на лизингови автомобили, както и родственици по права линия.

#паркиране #Синя зона #Зелена зона #Йорданка Фандъкова #Фейсбук #Столична община #Елен Герджиков #Анжелика Цокова #протест #гражданско движение #ДНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »